Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Skrivene pige
Skrivende pige. Fotograf: Anker Tiedemann

Undervisningsmaterialer på Frilandsmuseet

Frilandsmuseet udgiver løbende undervisningsmateriale i forbindelse med undervisningstilbud. Materialet dækker en lang række emner af både generel og mere specifik karakter. Materialet er især rettet mod Folkeskolen, men kan også benyttes i andre pædagogiske sammenhænge.

Jul i gamle dage

Jul i gamle dage

I dette undervisningsmateriale for allle aldre kan man læse om julens traditioner i gamle dage, om juleskikke og folketro og om julehjælp til fattige på land og i by.

Materialet kan downloades her.

 

 

Jul på bedstefar og bedstemors tid.

Jul på bedstefar og bedstemors tid.

Hvordan var det at være barn på bedstefar og bedstemors tid? Så de også julekalender og hvilke julegaver fik de? Det kan man læse mere om i dette undervisningsmateriale om julen i 1960-erne og 1970-erne.

Materialet kan downloades her.

 

 

 

Møllen går amok

Møllen går amok

Møllen går amok er sammen med undervisningsmaterialet den første grundbog for elever fra 4.-6. klasse om kornmøller. Her kan man få mere at vide om livet i Ellested Vandmølle omkring 1880, og med undervisningsmaterialet få mere at vide om møller, deres historie, og hvordan de fungerer.

Bogen er skrevet af Boum Pyndiah og Christine Tjalfe, illustreret af Susanna Hartmann, udgivet af Forlaget Tøkk, og kan købes i boghandelen for 248 kr.

Undervisningsmaterialet kan downloades her.

Hark Oluf

Hark Oluf

Hark Oluf er historien om en meget ung mand, som i året 1724 bliver taget til fange og solgt som slave. Det bliver begyndelsen til et nyt liv, hvor han både gør karriere og gift, før han efter 11 år vender hjem igen som en fir og rig mand.

I dette materiale kan man læse mere om tiden, han levede i, den ø han kommer fra, og om et Danmark, som er meget forskelligt fra det land, vi kender i dag. 

Materiale kan udskrives her.

1915 - en ny begyndelse
Den ny tids landbokvinde.

1915 - en ny begyndelse

I 1915 opnår de danske kvinder stemmeret. Det bliver en ny begyndelse for den moderne kvinde og det moderne samfund. Men det er også en tid, hvor landbokvinderne rolle er under stærk forandring. I dette undervisningsmateriale kan man læse mere om den betydning, det har for dagligdagen. Materialet indbyder også til reflektion over mænds og kvinders rolle i samfundet i vor tid.

Materiale kan udskrives her.

Vredens børn
Jeppe Aakjær

Vredens børn

Vredens Børn er en poetisk fortælling om at være fattig for 100 år siden med udgangspunkt i Jeppe Åkjærs klassiske roman om tjenestedrengen Pers skæbne. Med udgangspunkt i denne roman fortæller undervisningsmaterialet om hvordan sociale forskelle, fattighjælp og almueskolen for de yngste elever.

Kåre Bluitgen har skrevet om Vredens Børn, dens baggrund og konsekvenser. Teksten kan udskrives her.

Undervisningsmateriale til Vredens Børn kan udskrives her.

Jeppe Åkjær boede de sidste mange år af sit liv på Jenle sammen med sin hustru Nanna, som var billedskærer. I dag varetages det af Aakjær-selskabet. Stedet kan også besøges gennem Jenles hjemmeside.  

 

Pelle Erobreren

Pelle Erobreren

Martin Andersen Nexøs hovedværk Pelle Erobreren fortæller om en faatige dreng Pelle, og hans barndom. Dette undervisningsmateriale fortæller mere om, hvordan det var at vokse op på landet i slutningen af 1800-tallet, hvis man var fattig. Materialet retter sig mod elever fra 5. klasse og frem.

Undervisningsmaterialet kan downloades her.

Tro og overtro
Nissen og børnene

Tro og overtro

I det daglige liv for folk og fæ har både tro og overtro spillet en stor rolle. I dette undervisningsmateriale kan findes en gennemgang af tro, overtro og folketro med eksempler. Materialet retter sig mod de ældste elever, men kan også bruges af læreren til orientering i emnet.

Undervisningsmaterialet kan udskrives her.

Bryllup på landet
Brud med brudekrone

Bryllup på landet

Et bryllup i gamle dage var en stor begivenhed, som kunne var i flere dage og omfatte hele landsbyen. Det var dog sjældent følelserne, der afgjorde, hvem man blev gift med. I dette undervisningsmateriale bliver der fortalt om trolovelse og giftermål, og hvad der egentlig afgjorde, hvem man blev gift med.

Materialet kan downloades her.

Død og begravet
En begravelse. Malet af Anna Ancher

Død og begravet

Døden var en naturlig del af hverdagen på landet. Den kunne komme tidligt, børnedødeligheden var højere end i dag. Men den kunne også komme efter et langt og rigt liv, hvor begravelsen er den naturlige afslutning. I dette materiale kan man læse mere om de mange ritualer og den tro og overtro, som knyttede sig til døden og begravelsen i gamle dag, men også om den store begravelse, som kunne vare i flere dage. 

Materiale kan downloades her.

Barnemord i 1800-tallet - hvordan og hvorfor
Ikke alle børn var uønskede. Men også det ønskede barn kunne dø. For at mindes det døde barn kunne man hænge en mindetavle op, hvor navn og dødsdag fremgik.

Barnemord i 1800-tallet - hvordan og hvorfor

Et barn udenfor ægteskab kunne være en personlig og social katastrofe. En måde at slippe af med det uønskede barn var at myrde det. Dette undervisningsmateriale, som retter sig mod skolens ældste klasser og gymnasiet, belyser retslige aspekter omkring uønskede børn, og derigennem en tid og en tankegang, som ligger fjernt fra vor tid. 

Materialet kan downloades her.

Læsende kone

I forfatternes fodspor

I forbindelse med undervisningsforløbet I forfatternes fodspor er udarbejdet et undervisningsmateriale, som også kan benyttes selvstændigt. Ønsker man at gøre det, må man meget gerne underrette Frilandsmuseet på uvfri@natmus.dk

Materiale består af et grundhæfte og 2 opgavehæfter, som kan benyttes til forløb om Det moderne gennembrug eller Romantikken.

De benyttede tekster til Det moderne gennembrud kan findes på Henrik Pontoppidans hjemmeside, de kan downloades her. Bonde-idyl er den del af novellesamlingen Landsbybilleder.

Til romantikker benyttes St.St. Blichers novelle Hosekræmmeren, som kan downloades her.

Grundhæfte

Det moderne gennembrud

Romantikken

Uden forstand

Uden forstand

Hvad er et godt liv? Og hvem har ret til det? Dette materiale omhandler samfundets skæve eksistenser set gennem historiens briller, om normalitet og socialforsorg. Et udgangspunkt er Frilandsmuseets gård fra Lønnestak, og historien om stedets sidste beboere.

Materialet kan downloades her.

 

 

Sådan foregår e-bestilling

Du udfylder bestillingsfomularen, helst senest 14 dage før, da vi har op til 5 hverdages ekspeditionstid. Har man ikke EAN-nummer, angives det blot i feltet. Herefter modtager du en bekræftelse på, at du har udfyldt formularen og at vi har modtaget den. Det er dog  ikke den endelige bekræftelse. Den kommer senere med dato, mødested etc.

Det er også muligt at kontakte Frilandsmuseets undervisningscenter via mail.