Anden Verdenskrig
9. april 1940 vågnede Danmarks befolkning op til tysk støvletramp i gaderne og tyske fly i luftrummet. Landet var besat. Den krig, der havde raset i Europa det sidste halve år, var nu en realitet for danskerne.
Besat - men ikke i krig
9. april 1940 nåede Anden Verdenskrig til Danmark. I morgentimerne blev tyske tropper landsat fra fly og skibe forskellige steder i landet, og samtidig kørte den tyske hovedstyrke over grænsen i Sønderjylland. Flere steder kom det til kamp, men hurtigt måtte man indse, at al modstand var nyttesløs.
Danmark befandt sig nu i en særpræget situation. Landet var besat, men ikke i krig. Formelt var Danmark stadig en suveræn og neutral stat, som den tyske værnemagt bare havde overtaget forsvaret af. Reelt var Danmark nu en del af en verdenskrig.
Krigssejlere, modstandsfolk, nazister – og alle de andre
I den danske befolkning var der fire måder at tackle krigen på: at sejle i allieret tjeneste, at kæmpe i den danske modstandsbevægelse, at kæmpe på tysk side, eller den løsning, som langt de fleste valgte – at forsøge at ignorere krigen og så vidt muligt fortsætte sit daglige liv og virke.
Regeringen forsøgte at styre landet uskadt igennem ved at forhandle og samarbejde med tyskerne. Men i befolkningen voksede modstanden, og i august 1943 kogte situationen over. Tyskerne opløste det danske forsvar, og den danske regering trådte tilbage. Det udløste kampe mellem danske og tyske tropper, og Søværnets skibe blev sænket af deres besætninger eller søgte neutral svensk havn.
”I dette øjeblik meddeles det…”
Ved krigens fronter gik det tilbage for de tyske tropper. Efter allierede sejre i hele Vesteuropa overgav de tyske styrker i Holland, Nordvesttyskland og Danmark sig uden kamp 5. maj 1945. Tilbage stod et opgør med de tidligere besættere og deres danske hjælpere.
Situationen i Europa havde ændret sig markant, og Danmarks sikkerheds- og forsvarspolitik skulle tilpasses. Danmark havde ikke under besættelsen været betragtet som et allieret land. Tre forhold betød dog, at landet efter krigen blev anerkendt som allieret og en del af det gode selskab: sænkningen af flåden og evakueringen af jøderne i 1943 samt den generelle modstandskamp under krigen.
Mere om besættelsen?
Se også vores tema om modstand og frihedskamp under besættelsen. Læs bl.a. om berømte modstandsfolk som Flammen, Citronen og Hvidstengruppen.
Find modstandsfolk
Var nogen i din familie var med i modstandsarbejdet? Måske finder du dem i Frihedsmuseets forskellige databaser: Modstandsdatabasen, Frøslevdatabasen eller basen over søfolk og soldatater i allieret tjeneste.
Fotos fra besættelsestiden
I billedbasen finder du over 5.000 gratis fotos til download. Billederne er både til privat brug og professionel anvendelse.