Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
1 af 4
ChevronrightChevronrightChevronrightChevronright

Tyskland

Særudstilling ”Tyskland” 9. november til 1. marts 2020

Nationalmuseets nye udstilling viser det bedste, som Tyskland har at byde på. Goethe, Bauhaus, Gutenberg, Volkswagen, Richter og meget mere. I århundreder var det vores nabo i syd som gav os poesien, frie tanker og landvindinger i videnskaben og industrien. Men krige adskilte os fra naboen, og det kulturelle fællesskab blev fremmedgjort og gik i glemmebogen.

Tyskland bliver til, den dag Berlinmuren falder
Det Tyskland vi kender i dag blev født for 30 år siden, den nat muren faldt mellem Øst-og Vestberlin 9. november 1989. I tiden efter skulle Tyskland finde fodfæste i skyggerne af rædsel og kaos siden 1933. Brudstykkerne af øst og vest og ikke mindst alle de udgaver af Tyskland, som har været der før, blev byggesten til et nyt land, der hviler på 1000 års historie og nationale erindringer.

Nationalmuseet markerer 30-året med udstillingen ”Tyskland”, som under navnet ”Germany: Memories of a Nation” blev kurateret af Barrie Cook fra British Museum. Sideløbende skrev British Museums tidligere direktør Neil MacGregor en bog med samme navn og BBC lavede radioprogrammer baseret på bogen. Bogen er oversat til dansk, ”Tyskland. Erindringer om en nation”, og udkommer 9. november.

Nationalmuseets udstilling om Tyskland tager de besøgende gennem Tysklands mange politiske og kulturelle forandringer. Fra det Tysk-romerske rige over det mørke 20. århundrede og til nutidens økonomiske magtcentrum i Europa. Udstillingen præsenterer en mangfoldig samling af genstande, der fortæller historien om et sammensat land, hvor grænserne bevæger sig konstant. Både landegrænser og menneskers grænser.

Unikke genstande udstilles for første gang i Danmark
I udstillingen kan man se genstande, som har ændret historiens gang eller er vidnesbyrd om triumfer og tragedier i den tyske historie. Her er et udpluk:

Folkevognen
Folkevognen (Boblen) er en af de mest berømte biler i verden. Et globalt ikon og et symbol på efterkrigstidens vesttyske økonomiske mirakler. Den står for kvalitet, pålidelighed og fantasifuldt design til en billig pris. Den stålfaste Folkevogn bliver til under Det Tredje Rige, og tanken er at skabe et køretøj til hele folket og ikke bare til overklassen som et symbol på Hitlers nye Tyskland. Alligevel bliver bilen ikke sat i produktion før efter 2. Verdenskrig. Derefter går det stærkt, og 21 millioner bobler bliver til inden produktionen indstilles i 2003. En af de første Folkevogne fra 1950’erne er parkeret i udstillingen.

Geniet Goethe
Digtergeniet Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832), som gav det tyske sprog genklang i hele verden er portrætteret af Johann Heinrich Wilhelm Tischbein. Billedet i udstillingen er en kopi. I sin samtid hyldes Goethe som det tyske svar på Dante, Shakespeare og Cervantes. Goethe får stor betydning for, hvad det vil sige at være tysk, og for at sætte ord på følelseslivet og striden mellem fornuften og det irrationelle. I udstillingen kan man også se førsteudgaver af Goethes værker og andre genstande, der afspejler hans mange naturvidenskabelige interesser. Det var ikke kun menneskers følelsesliv, der optog litteraten. Det var alt, der havde levet. Planter og fossiler fra levende væsner i en fjern fortid, videnskabelige teorier og industriens opfindelser.

Den svævende engel
Efter 1. verdenskrig skaber billedhuggeren Ernst Barlach en engel til Güstrow Domkirke til minde om ofrene under 1. Verdenskrig. Skikkelsen svæver over jorden med foldede arme og lukkede, sorgfulde øjne. Kunstnerkollegaen Käthe Kollwitz har lagt ansigt til englen. Hun mister sin søn under krigen. Ligheden mellem den svævende skikkelse og venindens ansigt er ikke et bevidst valg for Barlach. Det er først, da den er færdig, at Kollwitch ansigt står lysende klart for Barlach. I 1930’erne bliver de fleste af hans værker konfiskeret af nazisterne som ”degenereret kunst”, og englen fjernes fra domkirken og omsmeltes. Men en afstøbning gemmes af vejen. I 1953 bliver englen støbt påny og hængt op under Güstrow Domkirkes hvælvinger som et symbol på forsoning. Mange år senere, i 1981, mødes forbundskansler Helmut Schmidt med den østtyske præsident Erich Honecker i kirken under den svævende engel. Også selvom der på daværende tidspunkt ikke er meget håb om forsoning mellem de to lande.

Kejserkronen
Fra 962 hersker den tyske kejser i et rige, der strækker sig fra de baltiske lande i nord til Italien. Først da Napoleons tropper marcherer ind i Berlin i 1806, falder Det Tysk-romerske Rige (962-1806). Et af kejsertidens vigtigste symboler er den krone, som er opkaldt efter den første hersker Karl Den Store. En kostbar krone besat med perler og ædelsten og dekoreret med bibelske scenerier og indskrifter. Den originale krone fremstilles formentlig i 900-tallet. Efter Rigets opløsning i 1806 anbringer den sidste tysk-romerske kejser kronen i Habsburgernes skatkammer i Wien, hvor den stadig befinder sig. En håndfuld kopier af kronen bliver til i årene efter imperiets opløsning. Kronen i udstillingen er fra 2000 og er en kopi af originalen.

Andre ikoniske genstande er Gutenbergs første bibler, førsteudgaver af Grimms værker, Georg Baselitz’s tryk ”Ørn”, et stykke af Berlinmuren, en kopi af jernporten til koncentrationslejren Buchenwald, Luthers bibel og et tryk af Gerhard Richter. Læs mere om andre genstande i udstillingen "Ti historier om Tyskland".

Udstillingen ”Tyskland” er blevet til i samarbejde med British Museum. Tak til Sportgoodsfonden for støtte til udstillingen. Film: NabolandsKanalerne og ZDF. Musik: Mike Sheridan.

Læs mere om Mike Sheridan og hør lydsporet til udstillingen

 

Læs mere om Sportgoodsfonden

 

Fotokrediteringer

 

Bauhaus vuggen:
Stiftung Bauhaus Dessau (I 10935 M) / © (Keler, Peter) Keler, Jan / Seilkopf, Henning (Rekonstruktion) / Foto: Hoyer, Esther, 2018

 

Baselitz Eagle:
© Georg Baselitz 2019 Photo copyright © The Trustees of the British Museum

 

Folkevognen:
Folkevogn Deutsches Technikmuseum Berlin: © SDTB/Foto: C.Kirchner

Betty:
© Gerhard Richter 2019 Deutsche Bank Collectionat at the Städel Museum, Städel Museum, Frankfurt on the Main Photo: © Städel Museum - ARTOTHEK

Tyskland
Tyskland
Tyskland