Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Pels

Pels - liv og død

4. oktober 2014- 22. februar 2015. Særudstilling Pels - liv og død. Gratis adgang.

I udstillingen vises historiske og moderne pelsdragter fra den nordlige halvkugle, men udstillingen er også et forum for nutidens debat om pels. Så udstillingen sætter spørgsmålet på spidsen: Er det i dag etisk forsvarligt at opdrætte eller jage vilde dyr for at bruge deres pels til tøj?

I udstillingen kommer de forskellige interesser og stridende synspunkter til orde. Museets egen samling af enestående og velbevaret pelsbeklædning vil danne udgangspunktet for udstillingens pelsdebat. Museet har nemlig en af verdens største samlinger af forhistoriske og historiske pelsdragter fra de nordlige områder. 

Med et kalejdoskopisk blik på kulturer fra de arktiske områder, inklusiv Norden og Sibirien, undersøger udstillingen, hvordan man i de områder anvendte og stadig anvender pels til beklædning. På den måde kan museets samling af pelsbeklædning diskutere emner som dyrevelfærd, oprindelige folks rettigheder, luksusforbrug og økonomi.

For hvad er forskellen mellem tidligere tiders og vore dages brug af pels? Hvilken viden ligger der i produktion og design af pels? Og hvilken betydning har det egentlig at gå i pels? 

Nationalmuseets egen samling af nutidige pelse er ikke stor nok til at belyse alle spørgsmålene. Derfor låner museet en række moderne pelsdragter til udstillingen, så pelsdebatten også relaterer sig til nutidens brug af pels i modetøj. Museet vil derudover vise nye designere og kunstneres pelskreationer for at fremhæve fascinationen af pels som materiale. 

Udstillingen formidler den nyeste forskning om samlingen fra Nationalmuseets forskningsinitiativ Nordlige Verdener 2009-2013 samt viden om jagt, pelshandel og produktion.

Som led i udstillingen har museet tilgængeliggjort en database med en unik samling af fotografier og snitmønstre af  historiske skinddragter fra oprindelige folk i Grønland, Nordamerika, Nordskandinavien og Sibirien.

Pels
Pels
Pels
Pels
Pels
Pels
Pels
Pels

#furlifedeath

Aktiviteter

I forbindelse med særudstillingen tilbydes der flere spændende aktiviteter med Pels som tema.

Børneworkshop

Rundvisninger

Få løbende opdateringer på Facebook

På Nationalmuseets facebookside for aktiviteter og events, kan du løbende følge med i hvad der rører sig i forbindelse med særudstillingen om pels.