Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Powwow - indianernes dansefester

1. September 2012 - 14. April 2013

Nye dragter indkøbt 2011 vises for første gang

I udstillingen fremviser Nationalmuseet for første gang sine Powwow-dragter, indkøbt i Northern Cheyenne reservatet i 2011. Her møder man Grass-danseren med den røde hanekam og bundter af frynser, der peger tilbage til fortidens skalpe i bæltet. Her møder vi Jingle-danseren, der med sine bjælder af konservesdåselåg fylder Powwow-scenen med ringlen. Og den traditionelle danser, der med værdighed og ørnefjersviften højt hævet viderefører de gamle krigerdanse.

For en stund har de alle forladt deres almindelige liv som amerikanere i storbyen eller den hårde hverdag i reservaterne. Her er livet præget af fattigdom og en tårnhøj arbejdsløshed, ligesom selvmordsraten blandt indianerne er markant højere end for gennemsnitsamerikaneren. Denne del af de moderne indianeres liv kan man opleve gennem fotojournalist Mathias Christensens billedserie fra Crow Creek-reservatet.

Moderne Powwow og gamle traditioner

Side om side med de moderne Powwow-dragter viser Nationalmuseet sin enestående historiske samling  af 1800-tals indianerdragter, våben og hesteudstyr fra prærien. Denne samling, som også i international sammenhæng er ganske enestående, har paradoksalt nok tilbragt hovedparten af sit liv på magasin. Ved at sætte det historiske op mod det moderne ønsker Nationalmuseet at fremhæve, hvordan indianernes traditioner lever videre i nye former – på trods af vanskelige livsbetingelser.

Dragter og genstande bliver suppleret med portrætmalerier, fotografier, dansefilm og videointerviews med Tall Bull, J.D. Old Mouse og Rhoda Black Bear. Og hvis man har mod på det, kan man selv under kyndig instruktion kaste sig ud i et par dansetrin.

Berlingske giver 5 stjerner til Powwow-udstillingen (Eksternt link)

Powwow, den store dansefest, er for mange indianere årets vigtigste begivenhed. Powwow er en relativt ny tradition, der blot går tilbage til 1920’erne. Men med sine fjerprydede dragter og karakteristiske dansetrin vækker Powwow ældgamle indianske symboler til live. På Powwow kan deltagerne for en tid glemme reservatlivets trængsler og genvinde stoltheden over at være indianere. 

Nationalmuseet har sammen med NOTA lavet en virtuel guide(web-film) til Powwow-udstillingen. I filmen fortælle inspektør Mille Gabriel og museets særudstilling om indianere.

Undervisnings-materiale om Powwow


Grundskolen

Ungdomsuddannelserne

Mere om indianere

Under "Historisk Viden" finder du et tema om prærieindianere. Læs bl.a. om reservatliv og powwows. Få historien bag nogle af Nationalmuseets nye, indianske dragter til fx Grassdance og Men´s traditional.

Indianerbilleder

Indianerbilleder

Indianske portrætter fra udstillingen finder du også på vores Flickr-set "Native American".

Powwow
Powwow
Powwow
Powwow

I anledning af særudstillingen har museumsbutikken mange flotte små og store ting med fjer, perler og skønne indianske mønstre.