Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

SKABT AF TIDEN – Oldtiden udfordrer nutidskunsten

SKABT AF TIDEN – Oldtiden udfordrer nutidskunsten
SKABT AF TIDEN – Oldtiden udfordrer nutidskunsten

2012

I udstillingen ”Skabt af tiden - Oldtiden udfordrer nutidskunsten” skaber 28 internationale samtidskunstnere og forfattere nye værker, der går i dialog med og udforsker oldtidssamlingen på Nationalmuseet. Målet med udstillingen er at skabe en oplevelse, der gør Nordens forhistorie og kulturarv nærværende.

Nye sanselige fortællinger
Gennem lys, lyd, foto, video, skulptur, maleri, performance, installation og tekst, nuancerer og aktualiserer kunstnerne museets permanente samling. Samtidig kommenterer eller problematiserer de den museale præsentation og formidling, som er udfordringen, når nutidskunsten møder oldtidens genstande.

Kunstnerne repræsenterer en mangfoldighed af udtryk og perspektiver, der appellerer både til sanser og intellekt og hvert værk forholder sig til de rum de bliver udstillet i, og de emner de belyser. Det er temaer som statussymboler, kulturel udveksling, æstetiske udtryk, tro og magi. Udstillingen vil som helhed stille spørgsmål som: Hvordan bliver kulturhistorie fortalt? Hvad udvælger vi? Hvordan ser vi os selv? Er der noget fællesmenneskeligt, som går på tværs af tiderne? Hvordan har Nordens folk opsøgt og udviklet sig gennem udveksling og dialog med andre folkeslag og kulturer?

Datiden i nutiden
Udstillingen er udviklet i et kuratorisk samarbejde mellem kurator Milena Høgsberg og kunstner Julie Sass. Den er inspireret af museets kronologiske fremstilling af kulturens udvikling og af den iscenesættelse, der er i oldtidssamlingens nyopsætning fra 2008.

Med samtidskunstnernes værker i de allerede visuelt mættede sale, bliver der åbnet op parallelle fortællinger og fortolkninger. Udstillingen vil gøre historien levende og samlingens objekter mere nærværende ved at pege på strukturer, ideer og former i datidens objekter, som går igen i nutiden. I udstillingen spejler datiden og nutidens objekter, og de idéer som de er formet af, hinanden, og opfordrer os til at reflektere over både fortid og samtid.