Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Tag med til en dansk militærlejr i Afghanistan på Krigsmuseet

Udstillingen 'Den Fjerne Krig'

Dansk soldat i Afghanistan

Sammen med USA gik Danmark i krig i Afghanistan i efteråret 2001. Udstillingen 'Den Fjerne Krig - dansk soldat i Afghanistan' beskriver den unge danske soldats rejse fra det trygge værelse hjemme i Danmark til det fjerne Afghanistan, hen over Camp Bastion, Green Zone, Gereshk og hjem igen til Tune lufthavn.

Sand, skudsalver og stærk varme. Det er nogle af de ord, som danske soldater sætter på deres oplevelser fra udstationeringen i Afghanistan. For første gang har civile danskere mulighed for at træde ind i soldaterlejrene i ørkenen og mærke stemningen hos en dansk kampgruppe. I Kanonhallen er et lille stykke missionsområde blevet skabt bag sandfarvede beskyttelsesmure.

Den 600 m2 store udstilling gengiver en dansk soldaterlejr og omgivelserne så virkelighedsnært som muligt. Uniformer, våben og førstehjælpsudstyr i kassevis er hentet hjem fra ISAF Hold 10, der var i Afghanistan i efteråret 2010. Tingene er brugte, skrammede og fyldt med personlige graffitihilsener.

En udstilling der ryster sanserne

Formålet er at gøre soldaternes hverdag mere håndgribelig, og næsten alle genstande er derfor til at samle op og røre ved, så den besøgende kommer i direkte kontakt med dagliglivet i lejren. Samtidig gør udstillingen brug af special effects, der skaber stemning og ryster sanserne.

Udstillingens mange computerskærme giver den besøgende mulighed for at gå i dybden via kort over missionsområdet, fotos inde fra lejrene og tidslinjer over knap ti års indsats. Udstillingen berører også den civile genopbygning i Afghanistan.

Den Fjerne Krig er etableret med støtte og bidrag fra Nikolaj og Felix Fonden, Det Obelske Familiefond, Hærens Operative Kommando, Center for Militærhistorie ved Forsvarsakademiet, Kredsen Mars og Merkur samt Selskabet Tøjhusmuseets Venner.