Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Athana Lindias helligdom

Athana Lindias helligdom
Athana Lindias helligdom på akropolen i Lindos på Rhodos. Foto: Niels Bargfeldt.

 

Athana er det rhodiske navn for den græske gudinde Athena, og i den lokale version Athana Lindia blev hun tilbedt i helligdommen på klippehøjen i Lindos på Rhodos fra tidlig arkaisk tid (ca. 750 f.v.t.) til senantik tid (slutningen af 4.årh. e.v.t.). Igennem mange hundrede år fik gudinden tusindvis af gaver fra de tilbedere, der besøgte helligdommen fra nær og fjern – alt fra bittesmå dragtnåle til store monumentale statuer.

Nationalmuseets udstillinger fra den antikke verden (Antiksamlingen) rummer et lille udsnit af disse utallige små gaver, enkelte større indskrifter og tre af de talrige statuebaser, der blev fundet under de danske udgravninger af helligdommen.

Ved hjælp af digitalisering og 3D-modeller af genstandene kan de nu indsættes i computerskabte rekonstruktioner af helligdommen, og dermed opleves i hvad der var deres oprindelige omgivelser.

Her på siden kan man besøge og lege med de levendegjorte genstande i digitale filmklip og som interaktive 3D-modeller.

Projektet I Gudindens Bolig er støttet af Generalkonsul Gösta Enboms Fond og har til formål at levendegøre den største samlede fundgruppe udstillet i Nationalmuseets Antiksamlingen. Det er genstandene fra Athana Lindia-helligdommen på Rhodos, som blev udgravet under den danske Rhodosekspedition i årene 1902-1914.

 

I gudindens bolig

Gaver til gudinden

 

Athana Lindias helligdom
Kort over det østlige middelhavsområde med Lindos på Rhodos. Kort: Niels Bargfeldt.