Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Gaver til gudinden

Gaver til gudinden

 

I den antikke græske verden kommunikerede tilbederne med guderne ved hjælp af ofringer og bønner. Ofringerne kunne være spiselige, som eksempelvis dyreofre, kager og frugter, eller votivgaver, i form af smykker, klædedragter, våben, figuriner og statuer.

Da votivgaverne naturligvis tilhørte guddommen i al evighed, hobede de sig med tiden op i helligdommen, så de til sidst kunne fylde alle overflader både indenfor og udenfor templet. Derfor måtte der ind i mellem ryddes op, og de mange gaver blev gravet ned i depoter i helligdommen. Sådanne to votivdepoter blev fundet i helligdommen i Lindos, og er grunden til, at vi har så fint et udsnit af gudindens gaver udstillet i Nationalmuseets Antiksamling i dag.

Ved hjælp af fotogrammetri, som kræver optagelsen af omkring 150 billeder af hver genstand, kan der laves 3D-modeller, der gør det muligt at se votivgaverne fra alle vinkler og zoome ind og ud efter behag. Et udvalg af genstandene fra udstillingen gøres løbende tilgængeligt her og giver mulighed for digital nærkontakt og leg med gudindens gaver.

Gaver til gudinden
Fund fra helligdommen i Lindos, udstillet i Antiksamlingen på Nationalmuseet. Foto: John Lee.