Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Homer

Homer - Iliadens og Odysseens forfatter
Paris' dom. Under anførsel af Hermes ankommer gudinderne Hera, Afrodite og Athene til prins Paris på Idabjerget. Låg til pyxis, ca. 430 f.Kr.

Homer - Iliadens og Odysseens forfatter


Hvem skrev Iliaden og Odyssen? I oldtiden mente man, at forfatteren var Homer, og at de to digte hørte til den ældste græske litteratur. Aischylos, en anden græsk forfatter, kalder sine egne digte for smuler fra Homers rige bord, og Aristoteles skriver i sit værk om digtekunsten, at Homer er guddommelig i sammenligning med andre digtere. Opfattelsen af Homer som næsten guddommelig i sammenligning med andre digtere viser sig også i de ´fantasiportrætter', der findes af ham. Han ligner næsten Zeus og gengives med lukkede øjne som blind.

Vi ved ikke med sikkerhed, hvornår Homer levede, om han var en skriftlig eller mundtlig digter, eller om han var forfatteren til begge digte eller kun til Iliaden.

Kendskabet til Homers digte blev bl.a. udbredt af de omrejsende rapsoder, der i musiske konkurrencer ved de mange religiøse fester rundt om i Grækenland kappedes om at vinde en præmie for den bedste fremførelse af Homers digte.

Nogle forskere mener, at nedskrivningen af de homeriske digte er sket så sent som i det 6. årh. f.Kr., hvor tyrannen Peisistratos eller hans søn Hipparchos lod foretage en nedskrivning, så at de homeriske digte altid kunne opføres på samme måde ved de panathenæiske festivaler i Athen.


Du zoome og dreje vasen nedenunder, så du kan se Odysseus og hans mænd flygte fra kyklopens hule helt tæt på!