Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Københavnervasen

En vase fra Kong Christian 8.’s Vasecabinet

I foråret 1839 opholdt danskeren C.T. Falbe sig i Paris. Han havde tidligere blandt andet været generalkonsul i Tunesien og i Grækenland. På sine mange ophold i udlandet opkøbte Falbe antikviteter både til det daværende Kunstmuseum, men også til den ivrige samler Prins Christian Frederik, den senere Kong Christian 8. Falbe var nært knyttet til prinsen og arbejdede i hans private Vasecabinet.
 
I Paris blev en vasesamling, som havde tilhørt en fransk greve, udbudt til salg. Som regel fik Falbe at vide hjemmefra, hvilke genstande han skulle købe og til hvilken pris. Men denne gang begyndte auktionen, før der var indløbet instrukser hjemmefra. Vaserne gik for en lavere pris end på de foregående auktioner, og Falbe indkøbte for egen regning blandt andet vasen her samt andre prægtige stykker, som alle indgik i Vasecabinettet. Købsinitiativet var især heldigt, for da kongens brev omsider nåede frem, stod der, at han ikke ønskede at foretage indkøb på denne auktion.
 
Kong Christian 8.'s Vasecabinet blev ved kongens død en del af Antiksamlingen. Samlingen bestod af ca. 1000 genstande, hvoraf langt de fleste var vaser. På vasens ene side ses en ung mand med penge i en lille pose på indkøb hos pottemageren. Den anden side viser en ældre mand og en slavedreng på vej til markedet. Vasemaleren er tidligere kaldt Københavner-maleren efter denne vase, men maleren er nu i kraft af fundet af en signeret vase identificeret som Syriskos. Vinbeholder, såkaldt amfora, malet i rød-figursstil og fremstillet i Athen i årene efter 500 f.Kr.