Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Kongens Kunstkammer

"- og Ærten kom paa Konstkamret, hvor den endnu er at see, dersom Ingen har taget den." Mange husker sikkert denne lidt finurlige slutning på H.C. Andersens eventyr om Prinsessen paa Ærten. Hvad hentydede han egentlig til? Hvad er det for en samling og stjal man fra den? Ja, det gjorde man. 

Kongens Kunstkammer
Kopierne af de to guldhorn, som i dag findes på Nationalmuseet.

Enevældens multi-museum

I det gamle København havde Enevældens konger skabt et multimuseum, som indeholdt alt det, som vi i dag skal rundt på mange forskellige museer for at se. Samlingen var et spejl af universet med gudskabte "naturalier" og menneskeskabte "kunstgenstande" fra hele den kendte verden - alt ordnet og opstillet efter en overordnet og klar systematik.

Guldhorn og Dagmarkors

Her blev en del af rigets klenodier opbevaret. Her fandt man Dagmarkorset og de berømte Guldhorn. Netop Guldhornenes skæbne kommer til udtryk i den lille sætning hos H.C. Andersen. De blev stjålet fra Kunstkammeret i 1802 og omsmeltet. Inspireret af tyveriet skrev Adam Oehlenschläger samme år digtet Guldhornene.

Besøg kongens kunstkammer på Nationalmuseet

Kongens Kunstkammer

Nationalmuseets udstilling Kongens kunstkammer viser de fornemste og sjoveste genstande fra kunstkammeret.

Se et eventyrligt miniatureslot udskåret i elfenben, en tyrkisk hjelm som man mente havde tilhørt den legendariske ærkebiskop og utrolige ting fra fjerne egne.