Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Kunstkammeret på Københavns Slot

I 1653 blev en række rum i Københavns Slots sydfløj - Drabantfløjen - sat i stand til kunstkammersamlingen. I stueetagen blev der indrettet fire gemakker. I tårnet og i bindingsværks-bygningen højere oppe i slottet - på etagen over Drejerkammeret - blev der oprettet ydeligere fire andre rum. Desuden blev der i kuppeltaget på Runddelen plads til et niende rum.

Kunstkammeret på Københavns Slot
Københavns Slot, ca. 1698. Her indrettede Frederik 3. det første kunstkammer. (Foto fra <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Copenhagen_Castle_1698.jpg">Wikimedia Commons </a>. Maleri af ukendt kunstner)

Kunstkammerets indhold

I Kunstkammeret var der udstoppede dyr, konkylier og andre naturhistoriske præparater. Der var værdifulde genstande fra de antikke middelhavskulturer, fra den nordiske oldtid, fra den danske kirkes katolske tid og en stor samling mønter og medaljer. Der fandtes eksempler på tidens matematiske og mekaniske opfindelser og modeller af bygningsværker og skibe.zbr> Der var kunsthåndværk af guld, sølv og elfenben, europæiske og orientalske våben og en stor samling malerier af tidens kunstnere og fyrsteportrætter. Og der fandtes en prægtig samling fra de oversøiske områder, der med opdagelserne og den voksende handel i århundrederne efter havde udvidet europæernes verdensbillede.
Vi kan i dag danne os et indtryk af en del af Frederik 3. meget farverige Kunstkammer ud fra beskrivelser i gamle snedker- og malerregnskaber fra 1653.