Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Frederik den 3.s kunstkammer

Det kongelige danske Kunstkammer blev grundlagt omkring 1650 af Frederik 3. På den tid var det på mode blandt fyrster at oprette samlinger, og Frederik er sandsynligvis blevet inspireret gennem udlandsophold og besøg hos sin fætter, hertugen på Gottorp Slot. Som ung blev Frederik uddannet på Det ridderlige Akademi i Sorø, hvor han fik sin interesse for bl.a. teologi, historie og naturvidenskaber.

Frederik 3.s kunstkammer
Sorø Akademi - her fattede Frederik 3. den interesse for naturvidenskab, som senere lå til grund for oprettelsen af kunstkammeret. (Foto fra <a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sor%C3%B8_Akademi1.jpg">Wikimedia Commons </a> af Hubertus43 CC-BY-SA)

Genstande fra hele verden

I Kunstkammeret var der udstoppede dyr, konkylier og andre naturhistoriske præparater. Der var værdifulde genstande fra hele verden af guld, sølv og elfenben, våben, malerier, mekaniske opfindelser og modeller af bygningsværker og skibe. Vi ved lidt om hvordan Frederik 3. fik ting til sit Kunstkammer - nemlig gennem køb og gaver fra fyrster og ambassadører. Kunstkammerets indhold blev listet op i såkaldte inventarier. Det første stammer fra 1674. Læs mere om 1674-inventariet.

Kunstkammerets ansatte

Frederik 3. havde ansat forskellige mennesker til at indrette og passe samlingen. De vigtigste var en overordnet "inspektør" eller "overinspektør", og en underordnet tilsynsmand "opvarter" eller "forvalter".

Frederik 3.s kunstkammer
Frederik den Tredje grundlagde kunstkammeret. (foto fra Wikimedia Commons)