Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Fyrstelig pragt og repræsentation

Fyrstelig pragt og repræsentation
Pragtharnisket her har tilhørt Hertug Adolf af Gottorp. Mønsteret på harnisket er et skotsk tidselmønster. Der er rester af sort farve og forgyldning som en del af udsmykningen på harnisket. (Statens Forsvarshistoriske Museum).

I 1500-tallet blev fyrsternes position styrket over det meste af Europa. For at markere dette stræbte fyrsterne efter at omgive sig med så megen pragt som muligt.

Det slog igennem i arkitektur, billedkunst, musik, klædedragt, kunsthåndværk, omgangsformer med mere. Fyrsterne søgte det ypperste og det mest bemærkelsesværdige. Den nye repeæsentative kultur forplantede sig til samfundets mest fremtrædende grupper. Samtidig blev der ved lov sat grænser for, hvilken pragt den almindelige befolkning måtte udfolde.

Fyrstelige pragtvåben

Med kostbare materialer og ornamentik viste de nye strømninger sig i fyrstelige pragtvåben og rustninger. Ridderturneringerne, der oprindeligt havde tjent som træning for ridderne, blev til rent ceremonielle forestillinger med demonstration af den fyrstelige pragt.