Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Fra ridderturnering til karrusel

Fra ridderturnering til karrusel
Riddere i turneringsdyst fra Paulus Hector Mair "De arte athletica II". (original på <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Paulus_Hector_Mair_Tjost_fig2.jpg">Wikimedia Commons </a>)

Ridderturneringer tjente oprindeligt som træning i våbenfærdighed for de pansrede ryttere. Men fra at være små slag der blev udkæmpet, blev kernen i turneringerne i 1300- og 1400-tallet dystløbet mellem to riddere. 

Kamp mod fabelvæsner

I 1500-tallet blev ridderturneringerne en del af den fyrstelige repræsentative kultur. Centrum var kejserhoffet i Wien, hvor fyrster optrådte i højst kunstfærdige rustninger, der gjorde turneringerne til et skuespil. Rustningerne kunne forestille antikke helte, fjendebilleder som f.eks. tyrkerne eller fabelvæsener. 

En blanding af optog og sportskamp

Foranlediget af den franske konges død under en turnering i 1559 hørte egentlige turneringer op i slutningen af 1500-tallet. De blev erstattet af ’karruseller". Ordet karrusel var afledt det italienske ord for vogn, "carossa". Oprindeligt betød det væddeløbskørsel, men karrusellen udviklede sig til en blanding af optog og sportskampe.
Kamp på liv og død blev erstattet af stort opsatte parader, ufarlige dyster på ridekunst og våbenhåndtering, fyrværkeri, musik, digtekunst og dans.

Karrussel til Christian den Fjerdes kroning

Den første store karrusel i Danmark fandt sted ved Christian den Fjerdes kroning i 1596. Karrusellerne havde deres storhedstid under den tidlige enevælde i slutningen af 1600-tallet. Men karruseller blev stadig afviklet i 1700-tallet og havde en genopblussen i midten af 1800-tallet.