Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Det gottorpske rustkammer

Det gottorpske rustkammer
Adolf 1. af Gottorp. (Foto: Hermann Junghans, BY-SA. Original på <a href"https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Christine_von_Hessen.JPG?uselang=da">Wikimedia Commons</a>)

Da den danske konge Frederik I døde i 1533, blev hertugdømmerne Slesvig og Holsten delt mellem hans sønner, Christian, Adolf og Johann. Gottorp var hovedslottet i hertug Adolfs del af hertugdømmerne.

Gæster fik forevist rustkammeret

Som alle 1500-tals fyrster havde Hertug Adolf et rustkammer. Ved hans død i 1586 var hovedparten af indholdet hans og familiens rustninger og personlige våben samt fornemme våben og rustninger til hans drabanter. I begyndelsen af 1600-tallet skiftede rustkammeret karakter. Det blev nu en samling af imponerende pragt- og flerskudsvåben. Samlingens mangfoldighed afspejlede fyrstens position og blev forevist fornemme gæster.

Under Store Nordiske Krig (1700-1721) blev samlingen af sikkerhedsmæssige grunde flyttet fra Gottorp slot til fæstningen Tønningen. Men denne blev erobret af danskerne i 1714. Herefter blev samlingen overført til Rendsborg fæstning. Her blev den i 1827 opstillet som museumsudstilling. I 1852 blev samlingen overført til Tøjhuset i København. Den bestod på det tidspunkt af 12 harnisker, 132 geværer, 40 pistoler og 54 blankvåben.