Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Et jernårhundrede

Et jernårhundrede
"Aetas Ferrea", Jan Collaert II. (Original på <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Jan_Collaert_II#/media/File:AetasFerrea.jpg">Wikimedia Commons</a>).

"Jernårhundredet”. Således har den amerikanske historiker Henry Kamen kaldt perioden 1560-1660 i Europas historie. Det var en periode præget af økonomisk, social og kulturel polarisering

Polarisering, krige og hekseprocesser

En voksende samfundsgruppe blev forarmet, samtidig med at en mindre gruppe skilte sig ud i samfundets top og søgte at cementere sin position. Der opstod nye kløfter mellem elite og folk i Europa. Krige hærgede med en hidtil uset voldsomhed, ligesom religiøs ortodoksi og hekseprocesser flere steder blussede op.

Renæssancen - en mørketid?

I Danmark bruger mange betegnelsen ”renæssancen” om perioden 1536-1660. Næsten nøjagtigt samme periode som Kamen’s ”jernårhundrede”.

I betragtning af renæssancebegrebets pragtfulde skær kan man så bruge det til at beskrive en så barsk og spændingsfyldt periode? Kan man bruge ordet ”renæssance” til at beskrive 30-årskrigens rædsler eller hekseprocessernes mørketid?