Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Skabelsen af det moderne menneske

Skabelsen af det moderne menneske
I løbet af renæssancen blev idealet den disciplinerede formation, der handlede mekanisk på befalingsmændenes ordrer. Slaget ved Dreux, 1562 (Original på <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:BatailleDreux1562.jpg?uselang=da">Wikimedia Commons</a>).

Renæssancen er blevet betegnet som frigørelsen eller skabelsen af individet – skabelsen af det moderne menneske.

Alsidighed var idealet

I 1400- og 1500-tallet blev mennesket i stigende grad opfattet ud fra sig selv og ikke kun som afslutningen på Guds skaberværk. Både menneskets indre og ydre blev udforsket. I elitekulturen blev alsidigheden dyrket. Man skulle realisere alle sine potentialer som menneske; heraf udtrykket "Renæssancemenneske" om det alsidige geni.

Krigeren blev "mekanisk"

Men samtidig med at mennesket begyndte at udforske sig selv, blev det på flere måder et objekt, der kunne disciplineres og effektiviseres. Det gjaldt i høj grad inden for krigskunsten. I middelalderen var den enkelte krigers kraft og evner vigtigst.
I løbet af 1500- og 1600-tallet blev idealet i stedet den disciplinerede formation, der handlede mekanisk på befalingsmændenes og i sidste ende krigsherrens ordrer.