Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Den militære revolution

Den militære revolution
Militær oprustning kunne bl.a. finansieres af faste skatteopkrævninger. Detalje af Marinus van Reymerswaele: "Zwei Steuereinnehmer", ca.1540, National Gallery (The Yorck Project: 10.000 Meisterwerke der Malerei - original på <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Marinus_Claesz._van_Reymerswaele_005.jpg">https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Marinus_Claesz._van_Reymerswaele_005.jpg"</a>) CC-BY-SA.

I årene 1550-1650 ændrede en ”militær revolution” Europa lige så radikalt som senere ”den industrielle revolution” skulle gøre det. 

1500-tallet - en tid med konflikter

Opbygningen af moderne stater med permanente magtapparater slog det middelalderlige samfund i stykker. 1500-tallet var præget af en øget konfliktintensitet i Europa. Reformationen og enhedskirkens sammenbrud bidrog til politiske spændinger og magtforskydninger.  Den militære udvikling krævede samtidig investeringer i nye befæstningsanlæg, nye krigsskibe, artilleri og store permanente styrker.

Oprustning krævede skatter

For at overleve i den skærpede konkurrence måtte fyrsterne udvikle nye administrative strukturer, der gennem bl.a. faste skatteopkrævninger kunne finansiere den militære oprustning.
Opbygningen af et statsapparat til at indfri de nye ressourcebehov ændrede grundlæggende forholdet mellem stat, samfund og individ.