Vikingeskjoldet
Vikingeskjoldet blev fundet på Trelleborg i 2008 og er det eneste skjold fra vikingetiden, der er fundet i Danmark. Skjoldet blev fundet i forbindelse med projektet Kongens borge, der bl.a. omfattede prøveudgravninger på Trelleborg. Skjoldet blev fundet i et vådområde ca.40 meter fra borgens sydport. Skjoldet er dateret til vikingeborgens tid omkring 980 e.kr. og er en vigtig kilde til viden om vikingernes krigerliv og kampteknikker.
Skjoldet er cirkelrundt og har en diameter på ca 85 cm, bestående af 5 fyrretræsplanker, der er limet sammen med harpikslim, samt et dekoreret håndtag, fastgjort på bagsiden. Skjoldet er 4mm. ved skjoldets kant og 8mm. på midten, hvor der også findes et hul til krigerens hånd. Ved skjoldet fandt man spor af fasthæftningen til en skjoldbule, men ikke selve skjoldbulen. Der er dog fundet flere skjoldbuler andre steder på Trelleborg. Dendrokronologiske undersøgelser viser at træet oprindeligt er kommet fra Norge.
I udstillingen på Vikingeborgen Trelleborg er det også muligt at se flere typer af vikingernes våben, udstillet sammen med Danmarks eneste bevarede vikingeskjold. Se pilspidserne, fra pile skudt ind i volden under et andgreb, kaste- og stikspyd, flere typer af kampøkser, samt to fantastiske sværd.
I udstillingen kan du finde flere rekonstruerede skjolde, herunder en nøjagtig kopi af Trelleborgskjoldet bygget i 2017. Kopien er helt i træ og har en kopi af en skjoldbule fundet på Trelleborg. Skjoldet er fremstillet af bådbygger Hanus Jensen og vikingesmeden Jesper Ildsmed.
Skjoldet fra Projekt vikingeskjoldet 2019 viser, gennem eksperimenterende arkæologiske våbenforsøg, bl.a. hvilke skader, forskellige våben kan påføre et skjold. Det genskabte vikingeskjolds holdbarhed blev testet med; pile, spyd og sværd, samt to-hånds daneøkse. Forsøgene viste noget om, hvordan forskellige våben blev håndteret, specielt hvordan skjoldet blev brugt dynamisk og som et våben i sig selv. På museet kan du se skjoldet med hugmærker markeret efter de forskellige våbentyper. Undersøgelser viste, at skjoldet har været dækket med kalveskind, samt dekoreret med rød og hvid farve. Skjoldet og undersøgelserne er fremstillet i samarbejde med Rolf Warmning fra Society for Combat Archaelogy.
Nedenfor kan du se en video fra forsøgene. Bemærk! Forsøgspersonerne er iført sikkerhedsudstyr, som ikke er fra vikingetiden.