Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Nondestruktive undersøgelser på Trelleborg

Arne Stamnæs har i begyndelsen af februar måned 2022 undersøgt en del af Trelleborg med magnetometer og georadar. På nuværende tidspunkt afventer Trelleborg resultatene af undersøgelserne.

MAGNETOMETER OG GEORADAR
Et magnetometer måler små magnetiske afvigelser i jorden, som fx kan være metal, keramik, brændt materiale eller affaldsdynger. Efter disse undersøgelser, skal de sammenholdes med undersøgelser. Georadaren sender radiobølger ned i jorden og måler, hvordan energien reflekteres tilbage, og viser strukturer under jorden fx grave, kogegruber, stenkonstruktioner mv.

Magnetometeret opfanger materiale, der er magnetisk, mens materiale, som leder strømmen, opfanges af georadaren. Sammen danner de to undersøgelsestyper et detaljeret kort over undergrunden. På denne måde kan man dokumentere både arkæologiske strukturer og kortlægge, hvordan landskabet har ændret sig over tid. Boreprøver kan senere give ny viden om jordforhold og åens vandstand i vikingetiden.

NYE UNDERSØGELSESMETODER OG POUL NØRLUND
Med de nye undersøgelsesmetoder kan vi præcist se, hvor der skal graves og fremtidige fund vil give et værdifuldt indblik i vikingekrigernes hverdag på borgen.

Undersøgelserne skal vise, hvordan borgen og området omkring den, er blevet brugt, samt hvordan adgangsvejene var til borgen i vikingetiden. Kunne vikingerne kun sejle til Trelleborg eller var borgen også tilgængelig fra landsiden?

Trelleborg blev oprindeligt udgravet af Poul Nørlund i 1933-42. Fundet var epokegørende, men foregik med metoder, som i dag delvist er forældede. Flere områder på borgen er desuden sporadiske eller slet ikke undersøgt. Det gælder fx dele af den indre ringborg, området mod åen, pladsen foran borgen og området omkring det rekonstruerede langhus.

I forbindelse med de danske vikingeborges ansøgning om optagelse på UNESCOs tentativliste er de øvrige ringborge også blevet undersøgt, med nondestruktive undersøgelser.

SAMARBEJDE IFT. UNDERSØGELSERNE
Undersøgelserne er et led i et større, fremtidigt, tværvidenskabeligt forskningsprojekt, der på sigt vil omfatte oplandsundersøgelser, brug af LIDAR, strontiumanalyser, stednavne undersøgelser, metallurgiske undersøgelser af redskabsinventaret m.v.

Undersøgelserne foretages i et samarbejde mellem Trelleborg, Nationalmuseet og Arne Anderson Stamnes fra NTNU, Vitenskapsmuseet, Institutt for arkeologi og kulturhistorie. Undersøgelserne er støttet af Krogagerfonden, NTNU, Nationalmuseets Forskningslegat og Slagelse kommunes landdistriktspulje.