Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Romerriget - Mode og Krop
Kvinderne her prøver palla over deres tunika

Romerriget - Mode og Krop

Romernes tøj mindede på mange måder om de klædedragter, som blev brugt af flere andre folkeslag i middelhavsområdet. Der var dog visse regler for officielt tøj, specielt for overklassens mænd.

Tunikaen var den mest almindelige for både mænd og kvinder. Kvindens tunika nåede helt ned til gulvet, og kunne sættes på flere måder end mandens tunika, der kun nåede ned til knæene. Tunikaen blev holdt fast om livet med et læderbælte eller en snor. 

På hvilke måder minder kvinder og mænds beklædning om hinanden i dag?

Tøj til forskellige lejligheder
Romersk senator i toga

Tøj til forskellige lejligheder

De ledende folk i samfundet, senatorerne, bar en hvid tunika med brede purpur striber. Den næst-fineste klasse, ridderne, havde smalle purpur striber. Håndværkernes tunika havde en bred åbning for oven, så man både kunne føre hoved og den ene arm ud af åbningen. Tunikaen hang så kun på den ene skulder, og gav på den måde mere bevægelsesfrihed for håndværkeren. På fødderne brugte man sandaler, hvoraf nogle typer mindede mere om støvler. Igen var der en særlig type, som kun de fornemste gik med. På rejse bar man gerne en kappe, der var lavet af en særlig uld, som gjorde kappen næsten regntæt. Når man skulle sove kunne kappen bruges som tæppe.

Har du noget specielt tøj du tager på ved særlige lejligheder?

Mænd

Når mændene skulle optræde ved særlige lejligheder, havde de uden over deres tunika et stort stykke stof kaldet en toga. Det svarer nærmest til, at man tager jakkesæt på i dag. Togaen var normalt hvid, men hvis man skulle vise sorg var den sort.

Kvinder

Gifte kvinder brugte over deres tunika en kjole kaldet en stola. Rundt om stolaen havde kvinderne gerne to bælter, et rundt om livet og et andet lige under brystet. Derudover havde kvinderne et stort sjal formet som en rektangel, de kunne hylle sig ind i.

Praktisk tøj

Med til beklædningen hørte også bredskyggede hatte og forskellige kapper, der blev brugt når man var på rejse. Romerne gik normalt ikke med bukser, men da de var et praktisk folkefærd, lånte de af og til ideer fra de mange folkeslag, de mødte. Legionærerne kunne finde på at gå med bukser under deres tunika og bruge uldne sokker, når de befandt sig i de nordlige egne af Romerriget. Vi ved også, at kejser Augustus beskyttede sig mod kulden om vinteren ved at bruge fire tunika, en skjorte, en tyk toga, en uldtrøje og stof bundet rundt om benene.