Viser mobilmenuFold ud

Livet i byen Rom

Livet i byen Rom
Ruinerne af et offentligt toilet i havnebyen Ostia Antica udenfor Rom der husede op mod 100.000 indbyggere i romersk jernalder.
Livet i byen Rom
I stedet for toiletpapir havde man en svamp på en pind som man kunne dyppe i vandet, der løb i en rende foran ens fødder. Vi ved ikke hvor tit svampen blev genbrugt.

Folk i Romerrigets byer boede enten i lejlighed eller i hus. Hvis man skulle have et hus, krævede det mange penge. Det første man trådte ind i var som regel et atrium, hvilket var en slags overdækket forgård. Helt overdækket var den dog ikke, for i centrum af rummet var der en åbning i taget. Når det regnede samledes vandet i et bassin under denne åbning. Desuden indeholdt atriet et lille alter til husguderne. Atriet var et vigtigt rum, når man skulle imponere sine gæster. Det var nemlig det første indtryk man fik, inden man blev ført indtil herren i husets ”kontor” eller til spiserummet.

Kan du komme i tanke om nogen personer fra vores tid som kunne finde på at bruge boligen til at imponere gæsterne med?

Spiserummet kaldtes triclinium, det havde tre brede bænke langs rummets sider. Husene havde ofte en have et såkaldt peristyl udsmykket med statuer, overdækkede søjlegange, planter og bassiner. Af andre praktiske rum var der køkkenet og toilettet. Endelig indeholdt huset flere mindre rum for eksempel soveværelser. Dele af det romerske hus var som regel udbygget med en øvre etage, hvor der var flere små rum.

Boligblokke

Hørte man ikke til byens rigeste, så boede man i en lejlighed. De romerske lejligheder lå i boligblokke kaldet insulae. Insula betyder ø. De enkelte insulae var altså øer i ”byhavet”. En lejlighed havde ikke så mange forskellige rum, så de få rum der var, blev brugt til alle de aktiviteter der var i hjemmet i løbet af dagen.

Har din familie rum, som bliver brugt til flere forskellige aktiviteter?

Nogle af de ting som man typisk gjorde hjemme, hvis man havde et hus, som f.eks. at gå på toilettet, måtte folk i lejligheder gøre andre steder. Heldigvis havde de romerske byer mange offentlige toiletter med rindende vand. Selvfølgelig havde man også muligheden for at have en potte i lejligheden, som man så senere skulle tømme. Lejlighederne i en romersk boligblok lå i flere etager omkring en åben gård, hvor der f.eks. kunne være indrettet et fælles madlavningssted. I nederste etage ud til vejene lå der butikker og barer.

Nationalmuseets Undervisning

Mandag - fredag
kl. 10.00-12.00
Tlf. 41 20 60 66

Mail: undervisning@natmus.dk