Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Den kgl. Mønt- og Medaillesamling

Den Kgl. Mønt- og Medaillesamlings udstilling er for tiden lukket. Lukningen skyldes nødvendig renovering samt digitalisering af dele af samlingen. Vi er i gang med at digitalisere 10.000 mønter, og mange af disse skal tages ud og ind af montrer.

Vi kan for tiden ikke sige præcist, hvornår udstillingen åbner igen.

Den Kgl. Mønt- og Medaillesamling

Den kgl. Mønt- og Medaillesamling på Nationalmuseet omfatter over ½ mio. genstande. Det er således landets førende samling af betalingsmidler, medaljer og andre genstande relateret til betalingsmidler fra hele verden. Samlingen af danske betalingsmidler er verdens mest omfattende.

Den kgl. Mønt- og Medaillesamling foretager desuden den faglige danefævurdering af alle mønter fundet i dansk jord og har efterfølgende ansvaret for fundenes opbevaring. De første danefæregler stammer fra 1241, hvor man i Jyske Lov kan læse, at alt herreløst ædelmetal, der blev fundet i jorden, skulle tilhøre kongen. Allerede på en plakat fra 1752 nævnes mønter eksplicit som danefæ.

Siden 1700-tallet har samlingen modtaget eksemplarer af alle mønter og medaljer, der er blevet slået på Den kgl. Mønt. Det betyder, at Nationalmuseet i dag råder over en komplet samling af danske mønter fra denne periode.

Medaljeudstilling

Den antikke samling

De ældste danske mønter

Møntvæsen fra Frd. III - Margrethe II

Verdens mønter