Historisk viden

Samlinger på Nationalmuseet

Nationalmuseet rummer store samlinger af gamle, men også nyere genstande, skitser, kort, fotos og film fra Tranquebar og omegn. Under den danske periode i Tranquebar, fra 1620 til 1845, hjembragte pensionerede officerer og missionærer et stort antal genstande til Danmark som private samlinger. Disse genstande blev ofte solgt eller givet til den danske konges Kunstkammer (o. 1650-1825) eller kom til museer senere.

Desuden blev talrige hverdagsgenstande som redskaber, værktøjer, smykker og rituelt udstyr indsamlet af danske officerer i Tranquebar på direkte anmodning af Christian Jürgensen Thomsen, som i 1839 blev direktør for Det Kongelige Kunstmuseum. Det Kongelige Kunstmuseum (1825-1865) rummede alle de overlevende etnografiske genstande fra kunstkammersamlingen.

I 1849 åbnede Thomsen Det Kongelige Ethnographiske Museum (1845-1892), det første og i mange år fineste generelle etnografiske museum i verden. Samlingen blev en del af Nationalmuseet, da dette blev grundlagt i 1892.

Adskillige af genstandene, kort, fotos og film fra Tranquebar, både gamle og nyere, kan ses i Nationalmuseets Samlinger online (skriv Tranquebar eller Trankebar i søgefeltet).

Tekst: Professor Esther Fihl og ph.d.-studerende Caroline Lillelund, 2016
Webdesign og supervision: Cand. mag. Bente Gundestrup
Oversættelse fra engelsk: Cand. mag. Tine Wanning

Del denne side