Historisk viden

Kulturudveksling i fortid og nutid

Tranquebar – eller Tharangampadi – er en landsby på Coromandelkysten i Sydindien med en spændende interkulturel historie, som er dokumenteret gennem historiske bygninger, rige arkivsamlinger, gamle og nye etnografiske samlinger og en serie af nyere undersøgelser i regi af Nationalmuseets Tranquebar Initiativ (2004-2016).

I middelalderen udgjorde Tranquebar en del af Chola-dynastiet (fra midten af 800-tallet til tidligt i 1200-tallet), og i 1300-tallet blev Tranquebar en del af det regionale og internationale handelsnetværk, der først tiltrak muslimske og siden portugisiske handelsfolk.

Fra 1620 til 1845 var Tranquebar hjemsted for en dansk handelsstation efter aftale mellem den danske Kong Christian IV's udsendinge og Raghunatha Nayak, kongen af Thanjavur. I 1620 opførte danskerne fæstningen Dansborg med hjælp fra Raghunatha Nayak og hans folk, og senere befæstede de selve byen.

I dag er forskellige levn fra den danske periode stadig synlige i Tranquebar. Dansborg, de lige gader, huse i kolonistil, landporten, kirker og kirkegårde er alle sammen vidnesbyrd om en fælles indisk-dansk arv.

I 1984 erklærede Tamil Nadus regering Tranquebar for et beskyttet kulturarvsområde. Det blev besluttet at gøre landsbyen til en destination for kulturarvsturisme, og i det første årti af 2000-årene blev mange af de gamle gader og kolonibygninger gennemgribende fornyet og restaureret.

Den 26. december 2004 blev Tranquebar ramt af tsunamien i Det Indiske Ocean, som forårsagede alvorlige ødelæggelser i landsbyens nordlige del. Opførelsen af nye beboelsesområder for de mange, som mistede deres hjem, har tilføjet nye kvarter til byen længere inde i landet. Bybilledet er blevet forandret fra tidligere, og store stenblokke på stranden har ændret fiskersamfundets arbejdszone.

Tekst: Professor Esther Fihl og ph.d.-studerende Caroline Lillelund, 2016
Webdesign og supervision: Cand. mag. Bente Gundestrup
Oversættelse fra engelsk: Cand. mag. Tine Wanning

Del denne side