Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Kulturudveksling i fortid og nutid

Trafik gennem Landporten, der blev opført i 1792. Foto: Esther Fihl, 2013. Nationalmuseet
Trafik gennem Landporten, der blev opført i 1792. Foto: Esther Fihl, 2013. Nationalmuseet
Den indiske halvø
Den indiske halvø

Tranquebar – eller Tharangampadi – er en landsby på Coromandelkysten i Sydindien med en spændende interkulturel historie, som er dokumenteret gennem historiske bygninger, rige arkivsamlinger, gamle og nye etnografiske samlinger og en serie af nyere undersøgelser i regi af Nationalmuseets Tranquebar Initiativ (2004-2016).

I middelalderen udgjorde Tranquebar en del af Chola-dynastiet (fra midten af 800-tallet til tidligt i 1200-tallet), og i 1300-tallet blev Tranquebar en del af det regionale og internationale handelsnetværk, der først tiltrak muslimske og siden portugisiske handelsfolk.

Fra 1620 til 1845 var Tranquebar hjemsted for en dansk handelsstation efter aftale mellem den danske Kong Christian IV's udsendinge og Raghunatha Nayak, kongen af Thanjavur. I 1620 opførte danskerne fæstningen Dansborg med hjælp fra Raghunatha Nayak og hans folk, og senere befæstede de selve byen.

I dag er forskellige levn fra den danske periode stadig synlige i Tranquebar. Dansborg, de lige gader, huse i kolonistil, landporten, kirker og kirkegårde er alle sammen vidnesbyrd om en fælles indisk-dansk arv.

I 1984 erklærede Tamil Nadus regering Tranquebar for et beskyttet kulturarvsområde. Det blev besluttet at gøre landsbyen til en destination for kulturarvsturisme, og i det første årti af 2000-årene blev mange af de gamle gader og kolonibygninger gennemgribende fornyet og restaureret.

Den 26. december 2004 blev Tranquebar ramt af tsunamien i Det Indiske Ocean, som forårsagede alvorlige ødelæggelser i landsbyens nordlige del. Opførelsen af nye beboelsesområder for de mange, som mistede deres hjem, har tilføjet nye kvarter til byen længere inde i landet. Bybilledet er blevet forandret fra tidligere, og store stenblokke på stranden har ændret fiskersamfundets arbejdszone.

Fæstningen Dansborg opført i 1620 under den danske admiral Ove Gjedde. Foto: Esther Fihl, 2007. Nationalmuseet
Fæstningen Dansborg opført i 1620 under den danske admiral Ove Gjedde. Foto: Esther Fihl, 2007. Nationalmuseet
Fæstningen Dansborg ud mod havet. Efter at tsunamien i Det Indiske Ocean havde ramt Tranquebar i 2004, er der blevet udlagt store stenblokke som kystbeskyttelse langs det meste af byen. Foto: Helle Jørgensen, 2007. Nationalmuseet
Fæstningen Dansborg ud mod havet. Efter at tsunamien i Det Indiske Ocean havde ramt Tranquebar i 2004, er der blevet udlagt store stenblokke som kystbeskyttelse langs det meste af byen, mens stranden på byens sydlige side er uforandret. Foto: Helle Jørgensen, 2007. Nationalmuseet
Opbevaringsrum til handelsvarer i Dansborg. Foto: Asger Svane-Knudsen, 2015. Nationalmuseet
Opbevaringsrum til handelsvarer i Dansborg. Foto: Asger Svane-Knudsen, 2015. Nationalmuseet

Tekst: Professor Esther Fihl og ph.d.-studerende Caroline Lillelund, 2016
Webdesign og supervision: Cand. mag. Bente Gundestrup
Oversættelse fra engelsk: Cand. mag. Tine Wanning