Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Gallatøj fra dansk gesandt, 1804

Gallatøj fra dansk gesandt, 1804

Den 2. december 1804 blev Napoleon Bonaparte kronet som kejser i Notre Dame-kirken i Paris. Den danske ambassadør, gesandt Christopher Wilhelm Dreyer (1737-1810), deltog i det pompøse arrangement som repræsentant for det danske diplomatiske korps.

Ved Napoleons kroning var der faste regler for deltagernes brug af farver, juveler og ordner. Gesandten har formentlig fået fremstillet den overdådigt udsmykkede tøj specielt til denne lejlighed, og han har ikke brugt den herefter.

Dragtbeskrivelse

Dragt bestående af kjol, knæbukser og vest. Lang enradet kjol, der lukkes fortil med 9 knapper og 9 huller. Opretstående krave. Broderi af guldtråd, guld- og sølvpailletter og glasstene forestillende blomster, klaser og blade. To dybe lommer på forstykkerne med stor lommeklap, herunder 3 broderede pynteknapper. Åben 55 cm midt bag i skødet. 2 lange slidser på 50 cm er tilsyede. Foret med hvid silke og ubleget hør. Knæbukser med smæklukning og metalbroderi forneden. På taljestykket i højre side er en lomme. Foret med grov ubleget hør. Vest i hvid satinvævet silke med guld-, sølv- og glasstensbroderi på de første 10 cm af den opretstående krave, ned langs forsiden, på lommeklapper og rundt om lommer. Enradet, 11 knaphuller. 3 pynteknapper under lommeklap. Rygstykker af hørlærred. Har været foret med hvid silke på forstykker, men er nu repareret og forstærket med silkepiké. Kjol, mus. nr. 2161/1967 Silkefløjl med metalbroderi. Violet, guld, sølv. Foer, hvid silke, ubleget hør.

Længde inkl. krave: 115 cm Skulderbredde: 40 cm Ærmelængde inkl. opslag: 68 cm Livvidde: 90 cm Skødevidde: 130 cm Knæbenklæder, mus. nr. 2160/1967 Silkefløjl med metalbroderi. Violet. Foer, ubleget hør.

Benlængde: 45 cm Skridtlængde: 50 cm Livvidde: 80 cm Benvidde: 45 cm

Vest, mus. nr. 2162/1967 Silkeatlask med metalbroderi. Hvid, guld, sølv. Ryg, hørlærred. Foer, hvid silke.

Længde inkl. krave: 70