Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Brunrød silkekjole, 1816

Brunrød silkekjole, 1816

I 1700- og 1800-tallet dominerede Paris den europæiske mode, og i Danmark var man almindeligvis lidt bagefter. Det forholdt sig imidlertid anderledes med chemise- eller empiremoden. Kort tid efter at chemisekjolen blev introduceret i Frankrig i 1700-tallet, fik denne mode stor udbredelse i Danmark. I begyndelsen havde chemisekjolerne rynker i halsudskæring og talje, og kjolen sad ret løst. Senere blev den mere glat og stram fortil, mens der stadig var vidde bagtil. De korte glatte ærmer blev afløst af pufærmer. I den sene chemisemode blev livet længere, og taljen bevægede sig efterhånden ned på sin naturlige plads.

Chemisekjolen kendes også i dag som empirekjolen. Den er formentlig opkaldt efter kejserinde Josephine, som førte an med moden i Frankrig. Josephine var gift med Napoleon Bonaparte, der i 1804 blev kronet til kejser.

Dragtbeskrivelse

Kjole i brunrød silke med et lille indvævet mønster med 3 små bær og 4 blade. Livet er kort. Rynket bagpå, hvor kjolen lukkes. Ærmerne er lange, stor vidde foroven, snævre ved hånden.

Skørtet er glat foran, bagpå rynket til bæltet, som forbinder det med livet. Kjolen har besætning af silkerouleauer i halsen og på forstykkerne, hvor 3 rouleauer går i en bue fra ærmegabene til bæltestedets midte. En enkelt rouleau med 2 snoreindlagte flade strimler sidder på hvert ærme ved håndleddet. 3 helt runde rouleauer danner bølgelinier forneden på skørtet, hvor den nederste kant dækkes af en ekstra tyk polstret silkebesætning.

Kjole, brunrød silke, mus. nr. W.8.o
Silke. Brunrød med indvævet mønster.

Ingen mål.