Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Gylden chemisekjole, ca. 1810-20

Gylden chemisekjole, ca. 1810-20

Der findes relativt mange kjoler i chemise- eller empiresnit bevaret i Nationalmuseets dragtsamling. Det kan blandt andet skyldes, at de var svære at sy om, så de kunne tilpasses 1820'ernes og 1830'ernes mode. Det er de hvide festkjoler, som fylder mest i samlingerne, mens de kulørte hverdagskjoler er mere sjældne.

Den gyldenbrune hverdagskjole i chemisefacon fra omkring 1810-20 er et sjældent eksemplar. Kjolen er blevet opbevaret i privat eje i over 170 år og blev foræret til Nationalmuseet i 1990. Den har formentlig tilhørt Christiane Frederikke Holm (f. 1799).

Dragtbeskrivelse

Kjolen er af trykt bomuldskattun i fint mønster bestående af trekanter, zigzaglinier og felter i forskellige farver. Lange smalle, let skrånende ærmer forsynet med løbegang til snøring ved manchetten. Flad oval halsudskæring med en smal flæse. Ved sømmen mellem flæsen og livet løbegang med snor, der bindes i åbningen bagpå. Ved overgangen fra liv til skørt ligeledes løbegang til snøring. Det korte liv består af forstykke og 2 bagstykker. Forstykket har 10 indsnit nederst. Livet har 2 stivere og lille ærme inderst. Skørtet består af 4 bredder, hvoraf for- og bagstykke er fulde bredder, der dog smalles til mod livet, således at kjolen får vidde.

Kjole, empirestil, mus. nr. 897/1990 Bomuld. Gyldenbrun med mønster i blåt, lysegrønt, sort og vinrødt. Foer, liv, hvidt hørlærred.

Længde, midt bag: 133 cm
Skulderbredde: 34,5 cm
Ærmelængde fra armhule: 57 cm