Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Grøn hvergarnskjole, ca. 1820

Grøn hvergarnskjole, ca. 1820

Den mørkegrønne kjole i hvergarn - hør og uld - har været brugt o. 1820 af en borgerkone i Rudkøbing på Langeland. Kjolen er et eksempel på, at det modeprægede tøj ikke kun fandtes i de store byer.

Materialer og farver kunne tyde på, at kjolen var fremstillet lokalt, men selve snittet vidner om kontakt med og viden om moden i den store verden. Kjolens liv er ret kort og sidder højt, som det var mode i empiren fra o. 1800-1825. De store ballonærmer og den vide udskæring var meget moderne o. 1820. Denne kjole har altid været brugt med et forklæde, også ved festlige lejligheder. Derfor er der sparet på det dyre hvergarn på den del af kjolen, der altid var dækket af forklædet. I stedet er der sat et billigere stykke stof ind. Forklæderne blev varieret efter lejligheden. Der var forklæder til hverdag og fest, til glæde og sorg. Til denne kjoletype hørte også hue og lange handsker - med eller uden fingre.

Dragtbeskrivelse

Dragten består af kjole, forklæde og livbælte. Kjolen er af mørkegrønt hvergarn, forklædet af sort uldent tøj og det stribede livbælte af bomuld.

Kjole, hvergarn, mørkegrønt, mus. nr. W.1093.v Hvergarn, dvs. hør og uld. Mørkegrønt.

Liv, længde bag: 29 cm Liv, længde for: 20 cm Ærmelængde: 31 cm Nederdel, længde: 103 cm Nederdel, vidde: 200 cm

Livbånd, af stribet bomuldsstof, mus. nr. W.1093.x Bomuld. Rød, gul, brun.

Længde: 81 cm Bredde: 6,5 cm

Forklæde, uldstof, sort, mus. nr. W.1093.t