Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Hvad er Pinse?

Træsnit som viser familier, der tager afsted på pinseskovtur.
"En Pintseudflugt - Udtouren" tegnet af Knud Gamborg i "Illustreret Tidende 31.05.1874. Billedet er det første af to, som viser pinseskovturen. Her drager familien afsted med madkurv og højt humør, på billedet, der viser hjemturen, er herrerne blevet i endnu højere humør og må støtte sig til hinanden.

Pinsen falder altid 50 dage efter påske. Pinsen er den højtid, hvor kristne mindes, at helligånden kom til Jesu disciple, og gjorde dem i stand til at forstå og tale alle sprog. Selve ordet "pinse" kommer af det græske ord pentekoste, som betyder "halvtredsindstyvende".

Tidligere fejrede man en 3. pinsedag. Men den blev afskaffet af den helligdagsreform, som gennemførtes i 1770.

Der har også være forskellige folkelige traditioner knyttet til pinsen - eller måske snarere til foråret; fx pinsebrud, pinseboder og pinseblus. Tiden omkring Valborg (30. april), maj og pinse var dét tidspunkt, hvor man i almindelighed fejrede sommerens snarlige komme.

Traditioner som pinseskovtur, at få nyt tøj, som kaldtes "pinsesnit" eller at pinsesolen danser, er nyere skikke, som mange fortsat husker.

Pinseskovtur og pinsesnit

At tage på "pinseskovtur" var en yndet fornøjelse for mange københavnere, selvom ikke alle havde muligheden for en udflugt. Københavnske skovgæster drog til Jægersborg Dyrehave, i andre egne og købsteder benyttede man selvfølgelig lokale skove eller parker. Til udflugten hørte en velpakket madkurv og gerne nyt tøj, det såkaldte "pinsesnit". Pinsen markerede skæringstidspunktet mellem vinter- og sommertøj. det var til pinse, at man satte stråhatten på hovedet eller skiftede fra sort til hvidt betræk på sin kasket. "Pinsenittet" og dét at skaffe sig nyt sommertøj til den forestående sæson, er sandsynligvis en borgerlig skik, som har bredt sig til andre samfundslag - bl.a. hjulpet på vej af muligheden for at købe konfektionstøj. Mange benyttede skovturen til at plukke bøgegrene, og bringe hjem. Det er en skik, der kan minde lidt om bondesamfundets "sommer-i-by" -tradition: at tage sommeren med sig hjem.