Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Pinsesolen danser

Træsnit som viser hjemtur fra pinseudflugt.
Tegning fra "Illustreret Tidende" 31.05.1874. "En Pintseudflugt - hjemtouren" af Knud Gamborg. Herrerne i venstre side af billedet er blevet temmeligt beskænkede og én svinger med grønne grene. I venstre side har en herre og en dame tilsyneladende gang i en lille flirt.

Mange danskere forbinder stadig pinse med at "se pinsesolen danse". Det kan man gøre ved enten at stå meget tidligt op - eller lade være med at gå i seng, men danse og feste igennem hele natten.

Det er en nyere skik, der stammer fra midten af 1800-tallet, og i øvrigt ikke findes andre steder end i Danmark. Den første litterære omtale findes i Vilhelm Bergsøes "Fra den gamle fabrik", fra 1869. Mange andre har beskrevet skikken, som synes at være en københavnerskik, der senere har bredt sig til resten af landet.

Københavnerne så pinsesolen fra Frederiksberg bakke

Når Tivoli og andre forlystelsessteder lukkede i København, trak folk ud imod Frederiksberg. I en artikel fra "Illustreret Tidende" i 1886, forklarer journalisten, at nogle drog afsted for at se solen stå op på Frederiksberg Bakke. Andre havde "de små haver" eller andre restaurationer som mål. Her kunne man få kaffe, øl m.m. - hvis restauratøren ikke overholdt helligdagslovgivningen alt for nøje. 

Visse sangforeninger har haft en skik, som gik ud på at stå tidligt op og gå i skoven for at synge og se solen danse.