Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Hvad er Fars Dag?

Billede af rød og hvid rose ved siden af hinanden
Ms. Sonora Dodd, som startede Fars Dag havde dén idé, at rosen skulle være dagens særlige symbol. Røde roser til fædre, som var i live, og hvide for de afdøde. inspirationen har sikkert været den måde, som nelliken var tænkt at fungere til Mors dag. (Foto fra <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Biodiversity_Heritage_Library">Wikimedia Commons, Biodiversity Heritage Library. </a>

Den første "Fars Dag" blev markeret den 19. juni 1910 i Spokane, en by i staten Washington i USA. Det var en kvinde, Mrs. Sonora Louise Dodd, som tog initiativet. Med udgangspunkt i hendes egen fars liv og inspiration fra "Mors Dag", ville hun skabe en begivenhed, som hyldede fædres indsats. Oprindeligt skulle dagen være fejret på hendes fars fødselsdag - 15. juni - men det kunne ikke lade sig gøre.

Mrs. Dodd er normalt den, der anerkendes for at havde grundlagt dagen, men andre holder på, at æren burde tilfalde Grace Golden Clayton fra Fairmot  grund af en markering for fædre allerede i 1908. Grace Calyton havde mistet sin egen far, da hun var 15 år, og blev derfor som voksen meget berørt, da en ulykke i en kulmine gjorde mange hundrede børn faderløse. Derfor foranstaltede hun en markering, men dag denne ikke fortsatte som en "dag" eller blev gjort til national helligdag er det normalt mrs. Dodd der nævnes som ophavskvinden til Fars dag.

William - ophavskvindens far

Mrs Dodd var født som Sonora Louise Smart født 18. februar 1882 i Jenny Lind, i staten Arkansas. Hun var sine forældres første overlevende barn og eneste pige i deres fælles børneflok, som snart voksede.

Faderen William Jackson Smart var født i 1842 og havde kæmpet i Den Amerikanske Borgerkrig som soldat i Arkansas 1st Battery Light Artillery. Efter krigen havde han giftet sig, men hustruen døde omkring 1878. Alene med sine børn fra første ægteskab giftede han sig igen i 1880, denne gang med en yngre enke, Ellen Billingsley, der også selv havde børn.

Familien bosatte sig i nærheden af Spokane, Washington og rummede nu 6 drenge mere. Ellen døde i 1898 og William forblev alene med den sammensatte børneflok. Han døde først selv i 1919 og kom derfor til at opleve de første markeringer af Fars Dag.

Sonora kom selv til at opleve at hendes dag for fædre blev gjort til officiel amerikansk helligdag, af præsident Nixon i  1972. Hun døde den 22. marts 1978, i den betydelige alder af 96 år.

Fars Dag i Danmark

Fars Dag blev indført i Sverige  i 1931, og et par år efter - i 1935 - kom dagen til Danmark. Svenskerne valgte at følge den amerikanske placering af dagen, og lagde den på 3. søndag i juni. I Danmark blev det Grundlovsdag, dog med et lille forsøg på flytning i 1947.

En komité af nordiske handelsfolk havde besluttet, at Fars Dag hellere skulle ligge i November. I Danmark slog flytningen ikke rigtigt an - efter sigende på grund af dårlig markedsføring. I Norge, Sverige, Island og Finland blev dagen liggende i november, hvorimod den blev flyttet tilbage til oprindelige dag i Danmark.

Billede af herre med overskæg og moustache
William Jackson Smart (1842-1919). Hans liv inspirerede datteren Sonora Dodd til at etablere Fars Dag.