Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Tumisiut

I 5. Thule Ekspeditionens fodspor

Tumisiut - I 5. Thule ekspeditionens fodspor

Tumisiut projektet

Den 18. september 1921 gik Knud Rasmussen og de øvrige ekspeditionsmedlemmer af 5. Thule ekspeditionen i land på Danskeøen i det Nordøstlige Canada. I de følgende år besøgte og dokumenterede ekspeditionen talrige Inuit grupper hele vejen fra det nordøstligste Canada over Alaska til Sibirien. Foruden etnografiske optegnelser indsamlede ekspeditionen flere tusinde genstande, der i dag har hjemme på Nationalmuseet. Tumisiut projektets ambition er at revitalisere dette omfattende materiale i en nysgerrig og lærerig proces, der vil kaste nyt lys på vores nuværende viden om befolkninger i Arktisk Canada, Alaska og Sibirien, om ekspeditionen og om museets unikke samling.

Besøg i Nunavut

Besøg i Nunavut

I september 2018 rejste museumsinspektør fra Nationalmuseet, Anne Mette Jørgensen, i selskab med sin antropologiske kollega Tone Wang fra Kulturhistorisk Museum i Oslo, til Nunavut i Arktisk Canada. Her besøgte de både Cambridge Bay på Victoria Island og Gjoa Haven på King Williams Island, hvor de i samarbejde med de lokale beboere gennemgik Nationalmuseets fotografier fra den 5. Thuleekspedition.

Besøg fra Iqaluktuuttiaq

Besøg fra Iqaluktuuttiaq

Tumisiut projektets aktiviteter er af interesse for et både dansk og internationalt publikum, og det er projektets ambition at formidle det med både tekst og billeder. Hør om, hvordan det gik, da Nationalmuseet var vært for et spændende besøg fra Iqaluktuuttiaq (Cambridge Bay) i Arktisk Canada.

Udforsk online!

Udforsk online!

I samarbejde med Kitikmeot Heritage Society og Carleton University deltager Nationalmuseet i udviklingen af det interaktive ekspeditionskort "The Fifth Thule Atlas". Drag digitalt afsted og opdag magiske sange og smukke fotografier på ruten over arktisk Canadag!

Foto: 5. Thuleekspeditionen

5. Thule Podcast

Litteraturen om selve 5. Thule ekspedition, samt de folk, de mødte på ruten, er rig. Her kan du se en liste over, hvad der tidligere er blevet skrevet, samt de nye publikationer, projektet resulterer i. Hvem finder på at krydse tværs over den arktiske isørken på hundeslæde? Hvem mødte de på vejen, og hvad var ekspeditionens formål? Her kan du tage med i Slædesporet på den 5. Thuleekspedition, eller lytte dig med på åndehulsfangst på den arktiske havis!

Samarbejdspartnere

Samarbejdspartnere

Tumisiut projektet samarbejder med mange forskellige partnere i Danmark, Norden og Arktis. Dette vidt rækkende netværk af både universiteter, museer og inuit organisationer styrker projektets faglige og praktiske engagement - og åbner nye døre for både digital formidling og forskning.

Publikationer og presse

Publikationer og presse

Litteraturen om selve 5. Thule ekspedition, samt de folk, de mødte på ruten, er rig. Her kan du se en liste over, hvad der tidligere er blevet skrevet, samt de nye publikationer, projektet resulterer i.