Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Færdiggørelse

Når et stykke tekstil er vævet færdigt, kan det gennemgå forskellige efterbehandlinger og færdiggørelsesprocesser. Fibrene kan f.eks. filtes, eller stoffets overflade kan børstes for at opnå en blød luv. Farvning kan også indgå i efterbehandlingen af et stykke tekstil. De nævnte efterbehandlinger benyttes hovedsageligt til uldstoffer, mens hør og andre plantefibre kan bleges og glattes for at gøre stoffet hvidt og skinnende.

Et tekstil kan også tilskæres og syes sammen til en beklædningsdel, eller det kan lægges i læg eller plisseres. Med syning menes de forskellige måder at sammenholde og færdiggøre tekstiler og skind. Til denne kategori hører også syede reparationer som lapning og stopning. Dekorationer kan udføres på forskellig vis, f.eks. som broderi med anvendelse af mange forskellige stingtyper. Skaller, korn, perler og ornamenter af metal kan syes på stoffet for at give en dekorativ effekt. De arkæologiske fund af tekstil- og skinddragter viser, at det forhistoriske menneske kendte til disse teknikker, og at det har været almindeligt at reparere sit tøj lige siden stenalderen.

Færdiggørelse

I gravhøjen fra Mammen ved Viborg blev dette stykke tekstil fundet. Det er broderet med en maskebort i uldtråde. Fundet er dateret til vikingetid.