Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Spinding

Fibrene omdannes til en tråd ved at sno og trække fibrene. Det er den proces, vi kalder at spinde. En simpel spindekrog eller en håndten, der består af en lille pind med en vægt, som sørger for at tenen roterer jævnt, er alt, hvad der kræves. Det er ofte kun tenvægten, som arkæologerne finder i grave eller på bopladser, mens pinden er forsvundet. En særegen håndten blev fundet i forbindelse med Hjortspringbåden på Als i Sydjylland, hvor den sikkert udgjorde et lille offerfund. Den er fremstillet af en hasselgren, som har en fortykning i den ene ende i stedet for en tenvægt. Mens man spinder med den ene hånd, kan fibrene holdes i den anden, eller de kan fæstnes til et rokkehoved.

Fibrene kan spindes eller snos i to retninger, som giver tråden forskellig struktur. En tråd er Z-snoet, hvis den er spundet med uret, eller S-snoet, hvis den er spundet mod uret.

Trådens finhed eller tykkelse angives ved dens diameter. Alt efter hvilken trådkvalitet, man ønsker at spinde, vælges en let tenvægt til en fin tråd eller en tungere tenvægt til en grovere tråd.

Spinding
Rekonstruktioner af tene med tenvægte i forskellige størrelser. Tenenes funktion afprøves.
Spinding
Ten af træ fra Hjortspring på Als.
Spinding
Skematisk fremstilling af z og s-snoet tråd.