Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Du må tro, hvad du vil

Du må tro, hvad du vil
(© Nationalmuseet)

Der er mange historier om, hvordan Danmark blev et kristent land for over 1000 år siden. Men der er som bekendt forskel på en god historie og en sand historie.

Det var den danske vikingekonge Harald Blåtand, som tog æren for, at Danmark blev et kristent land. Det pralede han af på den store runesten i Jelling. Men der er flere forskellige historier om, hvorfor han besluttede sig for at skifte den nordiske gud Odin ud med den kristne gud.

Den første historie handler om præsten Poppo. Det siges, at Poppo og Harald Blåtand diskuterede, hvem der var stærkest: den kristne gud eller de nordiske guder. For at bevise sin kristne guds styrke bar Poppo et stykke glødende jern, uden at hans hånd tog skade. Efter han havde gjort det, blev Harald kristen.

Den anden historie handler om en stor og magtfuld fjende. Syd for Danmark lå nemlig det tyske kejserrige. Kejseren dernede var kristen, og han kunne bruge danskernes hedenske tro som undskyldning for at angribe og plyndre Danmark.

Forskere mener, at hverken Poppo eller den tyske kejser fik alle danskere til at blive kristne fra den ene dag til den anden.

Og der findes også beviser for, at der levede kristne i Danmark, længe før Harald Blåtand blev kristen.

Svære ord

Forsker:
Forskere er personer, der arbejder grundigt med noget ud fra videnskabelige undersøgelser.

Nationalmuseets Undervisning

Mandag - fredag
kl. 10.00-12.00
Tlf. 41 20 60 66

Mail: undervisning@natmus.dk