Romernes gudeverden
Romerriget havde et utal af helligdage, der var forbundet med deres mange guder. Men også i hverdagen kunne guderne spille en vigtig rolle for den enkelte person.
De tre store
Mange af romernes guder svarer til de græske, både hvad angår evner og udseende. På den måde svarer den romerske gud Jupiter til den græske gud Zeus, Juno svarer til Hera, Minerva svarer til Athene osv.. Netop disse tre guder var særligt vigtige for byen Rom, eftersom et af byens ældste templer var bygget til ære for dem.
Jupiter, tordenguden, var den øverste af alle guderne, og han var far til mange af de andre guder og helte. Som tordengud var hans våben en lynkile.
Juno var Jupiters kone og blandt andet gud for familien og de fødende kvinder.
Minerva var først og fremmest krigsgudinde, men var også gudinde for håndværk, visdom og kunst.
Alverdens guder
Romernes religion var imidlertid ikke kun en samling guder man havde snuppet fra grækerne. Det etruskiske folkeslag, som hørte til lige nord for Rom, havde nemlig haft stor indflydelse på hvilke ritualer romerne udførte. For eksempel havde de romerske præster lært, at man kunne spå om fremtiden ved at se på fuglenes måde at flyve på eller ved at studere ofrede dyrs indvolde. I det hele taget var romerne glade for at låne andre folks guder og religion. Derfor kan man blandt de romerske guder finde guder fra både Ægypten, Gallien, Østen og fra mange andre steder. Ud over alle disse forskelligartede guder tilbad man også kejseren, der ofte blev guddommeliggjort, når han døde.
Låner vi i dag religion fra andre kulturer?
I dag kender de fleste folk navnene på mange af de romerske guder, også selvom de måske ikke ved noget om Romerriget. Guderne har nemlig lagt navne til planeterne.
De vigtigste romerske guder
Jupiter (øverste gud, samt tordengud)
Juno (Jupiters kone og familiens gudinde)
Minerva (krigs-, visdoms-, håndværksgudinde)
Mars (krigsgud)
Merkur (budbringer, bl.a. gud for rejsende, handlende og tyve)
Ceres (landbrugsgudinde)
Neptun (havgud)
Pluto (gud for underverdenen)
Venus (kærlighedsgudinde)
Vulkan (smedegud)
Fortuna (skæbnegudinde)
Diana (jagtgudinde)
Nationalmuseets Undervisning
Mandag - fredag
kl. 10.00-12.00
Tlf. 41 20 60 66
Mail: undervisning@natmus.dk