Viser mobilmenuFold ud
Mandens dragt
Mandens dragt

Mandens dragt

Bukser og kjortel fra Thorsbjerg Mose i Sydslesvig fra yngre romersk jernalder.

I løbet af romersk jernalder ændrede mandens dragt sig voldsomt. I tiden op til Kristi fødsel bar mænd snarere kilte end bukser her oppe i Norden. Disse kilte blev svøbt om underkroppen og gik ned til knæene. Det firkantede stykke stof blev viklet om kroppen som en kilt, og overkroppen kunne dækkes til efter behov. Nogle af romernes hjælpetropper fra øst bestod af rytterenheder. Disse rytterenheder bar gerne bukser af praktiske årsager. I løbet af romersk jernalder blev flere og flere krigere i Norden også beredne, og derfor lod man sig inspirere af de romerske rytterenheder. I løbet af romersk jernalder begyndte man således at klæde sig i bukser, der enten kunne være knækorte eller have fod og ben vævet ud i et.

 
Sammen med bukserne kunne man bære en tunika og derover en kappe med frynser i siderne i stil med et tæppe. Kappen kunne naturligvis også bruges som tæppe om natten. Ligesom kvindernes dragt, så kunne også mandens dragt være farvet med planteudtræk.

Læs mere om tøjet fra Thorsbjerg mose her.

Skæg eller ej
Beslag til pragtskjold formet som ansigt. Fundet i Vimose på Fyn.

Skæg eller ej

Romerske billedfremstillinger af, germanerne viser dem med langt hår og skæg. De mandlige moselig, vi kender, fra ældre jernalder er derimod kortklippede og glatragede. Germanernes selvportrætter finder man blandt andet på metalbeslag til skjolde. Her vises krigeren både med og uden overskæg, og muligvis tilbagestrøget hår. Døm selv udfra billedet.

Hvorfor tror du romerne har afbildet germanerne på en anden måde end germanerne har afbildet sig selv?

Nationalmuseets Undervisning

Mandag - fredag
kl. 10.00-12.00
Tlf. 41 20 60 66

Mail: undervisning@natmus.dk