Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Romersk inspireret dragtmode

Romersk inspireret dragtmode
Tunikaen fra Thorsbjerg Mose i Slesvig. Akvarel af J. Zeuthen.

Omkring vor tidsregning begynder nye beklædningsdele at dukke op i de arkæologiske dragtfund. Det drejer sig om tunikaer med eller uden ærmer og bukser. Ingen af disse beklædningsdele er fundet i Danmark, men vi kender til både bukser og tunikaer fra samtidige mosefund fra Nordtyskland, f.eks. Thorsbjerg i Slesvig. Nye stoffer som krystalkiper og spindemønstrede stoffer dukker også op på dette tidspunkt. Vi forestiller os, at de nye tendenser skyldes inspiration syd fra, måske fra romerske dragter.

I løbet af romersk jernalder dokumenterer grave i hele Danmark en mere udbredt brug af forskelligt dragttilbehør, som f.eks. dragtnåle placeret på skuldrene. Man formoder, at brugen af dragtnålene især hænger sammen med anvendelsen af de rundvævede dragter, som i Huldremose II fundet fra Djursland i Østjylland. Smykker udgør nu en integreret del af kvindedragten, og det er en praksis som forsætter indtil slutningen af jernalderen.

Romersk inspireret dragtmode?

På et bemalet romersk glas - et såkaldt cirkusbæger - fra Nordrup syd for Ringsted, får vi et lille glimt af, hvordan den romerske mode kan have taget sig ud. Mellem dyrene ses nemlig en gladiator iført bukser til under knæene samt en tunika med ærmer. Se de to cirkusbægre fra Nordrup her.