Viser mobilmenuFold ud
Germansk religion - Moder Jord
Dejbjergvognen

Germansk religion - Moder Jord

Danmark var i romersk jernalder en del af det, der bliver kaldt det frie Germanien. I dette område dyrkede man ifølge den romerske forfatter Tacitus en gudinde ved navn Nerthus. Nerthus var en slags Moder Jord, som boede på en ø ude i Oceanet.
På øen skulle der være en hellig lund, og her stod der en indviet vogn. På denne vogn kunne Nerthus så rejse rundt til sine tilhængere. Når Nerthus kom på besøg, var der fest og glade dage. Om Nerthus også blev dyrket heroppe i Norden, eller om hun kun spillede en rolle for germanerne længere mod syd, ved vi ikke med sikkerhed.

Kan du komme i tanke om nogen religiøse fester fra vores tid?

Mosen - Porten til den anden verden
Våben og forskelligt personligt udstyr fra Vimose. Læg mærke til de to bøjede, enæggede sværd til venstre.

Mosen - Porten til den anden verden

Siden stenalderen blev moserne allerede opfattet som et grænseland mellem guder og mennesker, og den rolle fortsatte de med at have i jernalderen. I tiden efter Kristi fødsel ofrede man blandt andet krukker med mad i til guden eller guderne ude i mosen. I romersk jernalder havde man imidlertid også en knap så fredelig offerskik. Tusindvis af våben blev kastet i søer og moser, og mange af dem blev hugget sønder og sammen, inden de blev ofret.

Våbenofringerne vidner blandt andet om de kampe, der foregik i ældre romersk jernalder i Sønderjylland, på Fyn og på Lolland. Meget tyder på, at disse områder blev angrebet af folk, der kom syd for den nuværende dansk-tyske grænse. Når man vandt over disse angribere, så var det tilsyneladende skik og brug, at fejre det ved at ofre fjendens våben i de hellige moser og søer. Sandsynligvis var det sejrherrens måde at takke guderne på. Ud over våben kastede man til tider også fjendens heste, hunde, spil, kamme, redskaber, tøj og meget andet ud i søen eller mosen. Hvad man gjorde med fjenderne selv, ved vi ikke.

 

Nationalmuseets Undervisning

Mandag - fredag
kl. 10.00-12.00
Tlf. 41 20 60 66

Mail: undervisning@natmus.dk