Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Danefæ 2021: G.O.T. - Gemt, Ofret eller Tabt

Danefæ 2021: G.O.T. - Gemt, Ofret eller Tabt

HBO serien Game Of Thrones bruger de samme bogstaver, men igen i 2021 betyder G.O.T. Gemt, Ofret eller Tabt.

Årets Danefæudstilling fra Nationalmuseet rykker nemlig mange år tilbage i tiden og finder ud af om økser, mønter, skydevåben og sølvskatte i sin tid blev gemt af vejen for brutale lejesoldater, ofret til guderne eller måske bare helt enkelt blev tabt.

Danefæ 2020
Danefæ 2020

Hvert år finder landets mange hundrede detektorfolk skatte i jorden fra vores fortid. De bedste af dem finder vej til Nationalmuseets årlige Danefæudstilling, der i 2021 igen holder til i Kongernes Jelling. Men hvad var det der skete i det øjeblik for 600, 1000 eller 2500 år siden, da en genstand blev enten gemt, ofret eller tabt i mulden?

Danefæ 2020
Danefæ 2020

I årets danefæudstilling er genstandene delt op i de tre kategorier. Man kan naturligvis ikke være sikker, men kun komme med et godt bud på om en genstand i sin tid blev gemt, ofret eller tabt. Men ved at forestille sig situationen i fortiden, tror vi, at vi kan bringe gæsterne tættere på historien.
Samtidig er der rigtig gode muligheder for at gæsterne kan reflektere over deres egne erfaringer med de tre kategorier. I udstillingen er der flere historier fra nutiden om tabte tandbørster, gemte colaflasker og ofringer i moser. Fortalt af nutidens børn og voksne.

Vi har alle gemmesteder, har sikkert også ærgret os gevaldigt over et tab af noget værdifuldt og så er ofringer slet ikke noget, der er gået af mode.

Danefæ 2020
Danefæ 2020

En stor ceremoniel økse, en figur af et hoved med to ansigter, og to fine hestefigurer, som hver består af to heste, der står side om side. Dette er genstandene som tilsammen kaldes Kallerup-fundet og er en af perlerne på årets danefæudstilling.

Øksen og figurerne blev lavet i bronzealderen og hører til blandt de absolut fineste eksempler på bronzealderens religiøse kunst. Både figurhovedet med to ansigter og de to dobbeltheste bekræfter bronzealder religionens fascination af dobbelthed og dualisme. Derfor udstilles også en kopi af Solvognen i forbindelse med Kallerupfundet. Solvognen, som siden den blev fundet i 1902, er blevet et ikon på hele Europas bronzealder. Den fremstiller den guddommelige solhest som trækker solen over himlens bue om dagen og igennem underverdenen mørke om natten.

Danefæ 2020
Danefæ 2020

Rundvisning i udstillingen kan bestilles på 41206333. Se mere her

Vi har produceret en række film, der præsenterer nogle af de bedste fund. Du kan se dem her