Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Monumentområdet

Området omkring høje, runesten og kirke kalder vi i dag "Monumentområdet". Det dækker et areal på størrelse med 20 fodboldbaner, så der er rige muligheder for selv at gå på opdagelse , finde et sted at slå sig ned og holde en pause. Der er også borde og bænke. Et rigtigt godt udsigtspunkt har man fra toppen af højen nord for kirken. Området er altid åbent, og vil du have en særlig oplevelse, så husk at bestille en rundvisning på 41 20 63 33.

Gravhøje og Kongernes Jelling
Udsigt over gravhøjene og Kongernes Jelling i Jelling.

I 2013 blev den gigantiske palisade, skibssætningen og husene fra Haralds tid markeret i landskabet. Her har højene, de to runesten og kirken været synlige i mere end 1000 år.

Oplevelser ude

Kongerne Gorm den Gamle og Harald Blåtand rejste deres runesten og byggede monumenterne i årene fra omkring 950 til 970. En hektisk periode, der førte til grundlæggende forandringer af samfundet.

Oplevelser ude

For at beskytte stenene mod vejr og vind er de nu sat i montrer. Om aftenen tændes lys i loftet, der får runer og billeder til at fremstå tydeligt.

Oplevelser ude
Oplevelser ude

Arkæologiske undersøgelser i perioden fra 2006 til 2013 har vist, at monumenterne i Jelling har været omgivet af en 1440 meter lang palisade, der har indhegnet et område på størrelse med 20 fodboldbaner.

Oplevelser ude
Oplevelser ude

Nordhøjen ligger midt i palisadeindhegningen, og den er også centrum for en 356 meter lang skibssætning, hvor de store sten stadig ligger under mulden i den nordlige ende, mens stenrækkerne mod syd skjuler sig under Sydhøjen.

Oplevelser ude
Oplevelser ude

Tre huse af trelleborgtypen blev fundet ved udgravningerne. På billedet til højre ses en digital rekonstruktion af huse og palisade.