Slanger, guld og mærkelige dyr

Den 28. januar åbner Nationalmuseets Danefæudstilling med masser af aktiviteter i Jelling.

For første gang nogensinde er udstillingen rykket fra hovedstaden til Jylland, her til Kongernes Jelling. Detektorfolk fra hele Danmark har leveret fund, der går lige fra Danmarks største guldskat fra vikingetiden, over verdens længste flintøkse til en masse fund med dyremotiver. I Danefæ 18 er der fokus på de mange dyr, der findes på mange af de genstande, der dukker op. Der er både løver, slanger, ørne, ravne, ulve og meget andet. Dette dyrerige under jordoverfladen er fascinerende og kan sætte os i forbindelse med de tanker menneskene havde dengang for mange hundrede år siden. Der er både frygtindgydende, naive, sjove og meget mærkelige versioner af dyr i udstillingen. Udstillingen kører frem til 31. oktober 2018.

Hør og se her eksperter og museumsinspektører fortælle om de fund, amatørarkæologerne har gjort, og den store betydning deres fund har for Danmarkshistorien.

Gorms store familietræf 2018

SÅ ER DER FAMILIETRÆF
Den 12. maj er vi igen klar til at byde velkommen til efterkommere af Gorm den Gamle og andre med hang til slægtsforskning. Her i Kongernes Jelling får du foredrag, sjove aktiviteter og granskning af anetavlen.
Sidste år var der rift om billetterne, så vær klar, når billetsalget starter den 8. marts 2018.
Programmet arbejder vi stadig på, men det bliver godt og det bliver klar til den 8. marts. Vi ses!

Historiske stjernestunder - stærke foredrag på tirdagsaftener

Så er der igen stærke foredrag om historie og arkæologi. Tre tirsdage i marts, april og maj byder på dragende historier om Danmark. 

Tirsdag 6. marts Dronning Gunhild og andre moselig i nyt perspektiv

Da Romerriget dominerede i Sydeuropa, var det jernalder i Danmark. Det var en tid med masser af menneskeofringer, heriblandt Haraldskærkvinden, der blev fundet vest for Vejle og i dag er et af landets bedst bevarede moselig. Foredraget byder på den nyeste viden om moselig, med særligt fokus på Haraldskærkvinden. Få indblik i hvorfor mennesker blev ofret, ikke bare i Danmark men i flere kulturer, hvor menneskeofringer optræder i forskellige forklædninger.

Mads Ravn, arkæolog, Ph.d., forskningschef på VejleMuseerne holder foredraget.

Kl. 19-21 i Kongernes Jelling. 95 kroner inkl. kaffe og kage.


Tirsdag 3. april Guld og magt i dansk vikingetid

Den usædvanlige Fæstedsskat med 1,46 kg guld og talrige sølvstykker blev fundet i 2016 og vidner om den tid, da Danmark blev til, men udgravningen af skatten rummer også historier om hvorfor og under hvilke omstændigheder, skatten blev gemt bort. Måske kan den knyttes til en rig slægt, der kendes fra flere jyske runesten. Skatten er fra midten af 900-tallet, og blandt andet på grund af et pragtsmykke i Jellingstil, skal det ses i sammenhæng med Jellingkongerne. Fæstedskatten fortæller om magtfordeling, alliancer og urolige tider.
Lars Grundvad, museumsinspektør ved Museet på Sønderskov holder foredraget.

Kl. 19-21 i Kongernes Jelling. 95 kroner inkl. kaffe og kage.

Tirsdag 1. maj Gorm og hans familie – hvad ved vi egentlig om dem?

Kilderne til forståelse af Gorm den Gamle, hans kone og sønner er meget sparsomme, og i mange tilfælde misvisende. I dette foredrag forsøges det at rede trådene ud og give et billede af, hvem Gorm den Gamle, Thyra Danebod og Harald Blåtand egentlig var. Tiden, de levede i, bliver også foldet ud. Ved hjælp af det arkæologiske og skriftlige materiale, der er til rådighed i dag, tegnes et billede af Gorm og hans familie.

Adam Bak, museumsinspektør ved Kongernes Jelling holder foredraget.

Kl. 19-21 i Kongernes Jelling. 95 kroner inkl. kaffe og kage.

Del denne side