Meivakantie - forår i Jelling

Hent hele programmet her

Gorms store familietræf 2018

SÅ ER DER FAMILIETRÆF

Er du en af dem, der har en anetavle, der viser, du er i familie med Gorm den Gamle? Eller er du godt i gang med slægtsforskningen? Så inviterer Kongernes Jelling igen i år til et forrygende familietræf lørdag d. 12. maj. Temaet er historie og slægtskab, så alle er hjertelig velkomne - også uden anetavle.

I Kongernes Jelling oplever vi ofte, at besøgende fortæller at "Vi er da i familie med Gorm. Vi har en anetavle derhjemme".

Derfor fik vi i Kongernes Jelling ideen til at invitere til det store familietræf. Som titlen mere end antyder, så bliver det en dag, hvor vi med et glimt i øjet sætter fokus på slægtsskab.

Kongernes Jelling opfordrer de besøgende med Kong Gorm i slægtstræet til at medbringe anetavlen og tage imod tilbuddet om at få en hurtig vurdering af deres anetavle.  Dette kræver at man har bestilt tid ved billetkøb. Det vil også være muligt, at få gode råd om slægtsforskning generelt.

Vi sælger billetter til et dagsarrangement med flere underkategorier som foredrag, vurdering af slægtstavle, workshop for børn osv.

Som en afslutning på dagen inviterer Kongernes Jelling til Kong Gorms Taffel med mad, mjød, festtale og underholdning. Billetter til dette arrangement sælges særskilt. 

Programmet arbejder vi stadig på, men det ser foreløbig sådan ud: program

Følg os på Facebook, hvor vi løbende kommer med nyt, konkurrencer og programopdateringer.

Slanger, guld og mærkelige dyr

Den 28. januar åbner Nationalmuseets Danefæudstilling med masser af aktiviteter i Jelling.

For første gang nogensinde er udstillingen rykket fra hovedstaden til Jylland, her til Kongernes Jelling. Detektorfolk fra hele Danmark har leveret fund, der går lige fra Danmarks største guldskat fra vikingetiden, over verdens længste flintøkse til en masse fund med dyremotiver. I Danefæ 18 er der fokus på de mange dyr, der findes på mange af de genstande, der dukker op. Der er både løver, slanger, ørne, ravne, ulve og meget andet. Dette dyrerige under jordoverfladen er fascinerende og kan sætte os i forbindelse med de tanker menneskene havde dengang for mange hundrede år siden. Der er både frygtindgydende, naive, sjove og meget mærkelige versioner af dyr i udstillingen. Udstillingen kører frem til 31. oktober 2018.

Hør og se her eksperter og museumsinspektører fortælle om de fund, amatørarkæologerne har gjort, og den store betydning deres fund har for Danmarkshistorien.

Historiske stjernestunder - stærke foredrag på tirdagsaftener

Så er der igen stærke foredrag om historie og arkæologi. Tre tirsdage i marts, april og maj byder på dragende historier om Danmark. 

Tirsdag 6. marts Dronning Gunhild og andre moselig i nyt perspektiv

Da Romerriget dominerede i Sydeuropa, var det jernalder i Danmark. Det var en tid med masser af menneskeofringer, heriblandt Haraldskærkvinden, der blev fundet vest for Vejle og i dag er et af landets bedst bevarede moselig. Foredraget byder på den nyeste viden om moselig, med særligt fokus på Haraldskærkvinden. Få indblik i hvorfor mennesker blev ofret, ikke bare i Danmark men i flere kulturer, hvor menneskeofringer optræder i forskellige forklædninger.

Mads Ravn, arkæolog, Ph.d., forskningschef på VejleMuseerne holder foredraget.

Kl. 19-21 i Kongernes Jelling. 95 kroner inkl. kaffe og kage.


Tirsdag 3. april Guld og magt i dansk vikingetid

Den usædvanlige Fæstedsskat med 1,46 kg guld og talrige sølvstykker blev fundet i 2016 og vidner om den tid, da Danmark blev til, men udgravningen af skatten rummer også historier om hvorfor og under hvilke omstændigheder, skatten blev gemt bort. Måske kan den knyttes til en rig slægt, der kendes fra flere jyske runesten. Skatten er fra midten af 900-tallet, og blandt andet på grund af et pragtsmykke i Jellingstil, skal det ses i sammenhæng med Jellingkongerne. Fæstedskatten fortæller om magtfordeling, alliancer og urolige tider.
Lars Grundvad, museumsinspektør ved Museet på Sønderskov holder foredraget.

Kl. 19-21 i Kongernes Jelling. 95 kroner inkl. kaffe og kage.

Tirsdag 1. maj Gorm og hans familie – hvad ved vi egentlig om dem?

Kilderne til forståelse af Gorm den Gamle, hans kone og sønner er meget sparsomme, og i mange tilfælde misvisende. I dette foredrag forsøges det at rede trådene ud og give et billede af, hvem Gorm den Gamle, Thyra Danebod og Harald Blåtand egentlig var. Tiden, de levede i, bliver også foldet ud. Ved hjælp af det arkæologiske og skriftlige materiale, der er til rådighed i dag, tegnes et billede af Gorm og hans familie.

Adam Bak, museumsinspektør ved Kongernes Jelling holder foredraget.

Kl. 19-21 i Kongernes Jelling. 95 kroner inkl. kaffe og kage.

Del denne side