Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Grundskolen - alle klassetrin

Smørkærning med madmor
Madmor kærner smør.
Ulden kartes og spindes.
Ulden kartes og spindes.
Husbond på gården
Husbond på gården
Værkstedsundervisning
Ungerne holder en pause

Værkstedsundervisning

Værkstedsundervisningen foregår i og omkring det lille hus fra Stenstrup. Her kan man ligge i alkoven, sidde på gåsebænken og pumpe vand ved vandposten. Stenstruphuset ligger omgivet af fæstegårde, smedje og andre af landsbyens bygninger nær Hovedindgangen.

Værkstedsundervisningen er fortrinsvis for de mindste klasser.

0. - 4. klasse

Pris: 650 kr.

Varighed: 1½ time.

Antal elever: 1 klasse, max. 30 elever

Dato: 11. april - 23. juni og 16. august - 14. oktober 2023

Tid: Tirsdag - fredag kl. 10, 11.30 og 13

I værkstedsundervisningen kan vælges mellem følgende temaer:

Dagligliv på landet.

Eleverne introduceres til det daglige liv på en gård omkring år 1800, og prøver selv lidt af det daglige arbejde. Vi hører om arbejdet for gårdens folk, for husbond og madmor, karle og piger, det hårde arbejde på mark og i huset, men også om årstidens fester.

Børns leg og arbejde.

Der fortælles om børns hverdag på en gård, om drenge og pigers arbejde både når de var hjemme og når de var i tjeneste. Men der var også tid til at lege. Forløbet sluttes af med gamle og glemte børnelege.

Den daglige kost.

Det var hårdt arbejde at få mad på bordet, alle skulle være med. På gården fra Lundager komme vi ind i bryggerset, og ser spisekammer og ildsted, hvor madmor og hendes piger regerede, men hører også om husbond og karlenes hårde arbejde på mark og i lade fra forårets såning til efterårets høst. Forløbet slutter med praktiske aktiviteter ved Stenstruphuset.

Tøj på kroppen og dyner i sengen.

En god kone på landet skulle give alle tøj på kroppen, lagner i alkoven og dyner, så man kunne holde varmen. Fåret skulle klippes, ulden spindes og farves før man kunne væve den smukke olmerdug til dyner og til dragten strikke nattrøjer eller sokker. Hørren til lagner, særke og skjorter skulle også spindes og væves. Vi ser på nogle af de smukke resultater af hendes arbejde, før eleverne selv karter uld og spinder med håndten.

 

 

 

Drengen og fårene
Selv den travle dreng på gården har tid til at se på fårene.

Forår på landet

Der er så dejligt på landet - især om foråret, hvår alt igen begynder at gro og grønnes - eller var det? For 200 år siden var foråret også det tidspunkt på året, hvor de sidste rester af korn blev brugt, og hvor køerne endnu ikke var begyndt at give mælk. Vårhunger var en del af livet for alle. Men en god husbond eller madmor kunne sørge for, at der var mad nok hele året. Kom ud på Frilandsmuseet og hør om, hvordan kornet blev sået og dyrene passet, se det nye korn, som lige er spiret, og mød dyrene, som er kommet ud på marken. Vi slutter med en værkstedsaktivitet eller en leg.

Klassetrin: 0.-4. klasse

Pris: 650 kr.

Varighed: 1½ time

Antal elever: 1 klasse, max. 30 elever

Dato: 11. april til 23. juni 2023

Tid: Tirsdag - fredag kl. 10, 11.30 og 13

Høstmand
Kornet høstes
Kornet ved Fuglevad Mølle
Det modne korn står klar på marken foran Fuglevad mølle

Høst - arbejde og fest

Høsten var en travl og vigtig tid, som var omgærdet med mange lykkebringende ritualer og vejrvarsler. En god høst var vigtig for gårdens overlevelse, hvis man skulle undgå sult i den lange vinter og have korn til næste års udsæd til markerne. Eleverne kommer med ud på marken, og høster kornet. Vi laver en høstkælling, før vi bænker os om langbordet for at høre om høstens mange skikke.

0. - 4. klasse

Pris: 650 kr.

Varighed: 1½ time.

Fra den 15. august - 8. september tirsdag til fredag kl. 10, 11.30 og 13.

 

 

Skomagerværkstedet fra Ødis Bramdrup
Et håndværkerhus fra Ødis Bramdrup
Bondekone ved brændestak ved gård fra Kølvrå
Brænde var vigtigt til varme og madlavning
Pottemagerværksted fra Sorring
Pottemagerværksteet fra Sorring
Brugs og forsamlingssal fra Stadager
Brugsen fra Stadager med den moderne benzinstander

Skolerundvisninger

Eleverne møder danskerne og deres dagligdag gennem de sidste 250 år. Vi besøger museets huse og gårde med originale møbler, tekstiler og husgeråd, og vi kommer tæt på fortidens mennesker.

Her fortælles historierne om, hvad de levede af og arbejdede med - og hvad de tænkte, troede og måske drømte om, hvad enten de var husmænd, landhåndværkere eller gårdmænd.

Ved rundvisningen for de mindste klasser lægges der vægt på det konkrete og der kan sluttes af med en leg I de ældste klasser,bliver de brede historiske linjer trukket op fra dengang til i dag.

Skolerundvisningerne er også velegnede til sprog- og voksengrupper, der gerne vil tættere på dansk kultur og historie gennem konkrete omgivelser og begreber.

Pris:650 kr.

Varighed: 1½ time.

Antal elever: 1 klasse, max. 30 elever

Dato: 11. april - 23. juni og 15. august - 13. oktober 20230

Tid: Tirsdag - fredag kl. 10, 11.30 eller 13

I skolerundvisningerne er det muligt at vælge mellem følgende temaer:

Dagligliv på landet.

Vi kommer rundt i alle bondegårdens rum, og følger husbond og madmor, karle og piger fra morgen til aften, fra forår til vinter.

Børns leg og arbejde.

Vi kommer tæt på børns dagligdag i gamle dage med hårdt arbejde, men også tid til leg, og prøver selv kræfter med gamle og næsten glemte, lege.

Tro og overtro.

Hvad troede man på - og hvordan troede man? Kristendommen blander sig med folkelige medicinske og lykkebringende ritualer i bondens dagligliv, og naturens beåndede kræfter spillede en vigtig rolle.

Fattig og nødstedt.

På landet var de fattige og jordløse ilde stedt, hvis ikke de selv kunne tjene penge. Kom tæt på tidligere tiders forsorg, som var en blanding af tvang, tugt og privat godgørenhed. Besøg Greve Hospital, som i over hundrede år var fattighus, og se hvordan lokalsamfundet har behandlet de fattige gennem tiden. Dette tema er særligt rettet mod de ældste klasser.

 

 

Møllen går amok

Møllen går amok

Bogen "Møllen går amok" handler om livet på den store Ellested Vandmølle, som nu står på Frilandsmuseet. Forfatterne Boum Pyndiah og Christine Tjalve fortæller om dagliglivet omkring 1880 for folkene på gården, som det udspiller sig i og omkring vandmøllen og i nogle af de andre møller, som står på Frilandsmuseet. 

Målgruppen er elever i 4.-6. klasse. 

Bogen er udgivet på Forlaget Tøkk, og kan købes for 248 kr. 

Til bogen er udgivet et undervisningsmateriale, som kan downloades her

 

Bestilling af undervisning

E-bestilling - tryk her!

Der vil blive tilsendt en bekræftelse ved e-bestilling. Denne bekræftelse er garanti for modtagelse af bestillingen, senere vil følge en endelige bekræftelse med dato, mødested etc. Skoler har mulighed for at benytte både EAN-nummer og CVR-nummer.

Det er også muligt at kontakte Frilandsmuseets undervisningsafdeling via mail - tryk her!