Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Grundskolen - alle klassetrin

Mit hjerte altid vanker

Mit hjerte altid vanker

Et rollespil om sociale forhold, jura og magtesløshed på enevældens tid.

I 1754 stod tjenestepigen Gisle Nielsdatter ved Nørrejyllands Landsting anklaget for at have myrdet sit nyfødte spædbarn. Men hvem var involveret i mordet, hvorfor gjorde hun det – og myrdede hun sit barn?

I rollerne som anklagede og anklagere, vidner, forsvarere og dommere vil eleverne skulle afprøve de forskellige vidnesbyrd i sagen set gennem tidens lovgivning. Herigennem vil de få et indtryk af livsbetingelserne i en fjern tid ude på landet, hvor betingelserne for livet var meget anderledes, både for mænd og kvinder. Der skal falde en dom til slut – men det vil være op til eleverne, hvad dommen bliver.

Forløbet er udarbejdet til Folkeskolens ældste klasser. Det retter sig især mod fælles mål for fagene historie og samfundsfag, herunder styrkelse af stillingtagen og handling inden for særlige kulturelles sammenhænge og problemstillinger.

Materiale og karakterer vil blive sendt i god tid før forløbet finder sted.

  • Pris: 950 kr.
  • Klassetrin: 7.-10. klasse
  • Antal elever: max. 25
  • Varighed: 2½ time
  • Undervisningen finder sted fra den 19. august til den 10. oktober tirsdag, onsdag og torsdag
  • Der vil dog ikke være undervisning fra den 18. juni
I forfatternes fodspor

I forfatternes fodspor

Har du nogensinde ønsket at gå i en forfatters fodspor, blot for en enkelt time, og prøve at være i de rum og på de steder, hvor fortællingen foregår? I dette undervisningsforløb får du og dine elever mulighed for at gøre netop dette gennem besøg i Frilandsmuseets bygninger og landskaber. Her kan man komme tæt på den tid, personerne i fortællingen lever i, de bygninger og rum, de beboede og de landskaber, de bevægede sig i. Frilandsmuseets undervisningsafdeling vil facilitere besøget gennem introduktion til relevante steder og dragter eller dragtdele fra den pågældende tid, som også viser personernes sociale status. Herigennem får eleverne mulighed for at undersøge og reflektere en tekst, og derigennem reflektere over tekstens univers.

Til Det moderne gennembrud benyttes tekster af Henrik Pontoppidan, til Romantikken benyttes en novelle af St.St. Blicher. Alle tekster er tilgængelig på nettet. Det vil være muligt at målrette forløbet til andre tekster.

Forløbet lever op til kravene for Fælles Mål i dansk efter 9. kasse, især fremstilling (Eleven kan udtrykke sig forståeligt, klart og varieret i skrift, tale, lyd og billede i en form, der passer til genre og situation) og fortolkning (Eleven kan forholde sig til kultur, identitet og sprog gennem systematisk undersøgelse og diskussion af litteratur og andre æstetiske tekster.)

Hvornår: 23. april til den 27. juni og den 19. august til den 9. oktober, alle dage fra kl. 10 til 12.30

  • Pris: 950 kr.
  • Klassetrin: 7.-10. klasse
  • Antal elever: max. 25
  • Varighed: 2½ time
Smørkærning med madmor
Madmor kærner smør.
Ulden kartes og spindes.
Ulden kartes og spindes.
Husbond på gården
Husbond på gården
Værkstedsundervisning
Ungerne holder en pause

Værkstedsundervisning

Værkstedsundervisningen foregår i og omkring det lille hus fra Stenstrup. Her kan man ligge i alkoven, sidde på gåsebænken og pumpe vand ved vandposten. Stenstruphuset ligger omgivet af fæstegårde, smedje og andre af landsbyens bygninger nær Hovedindgangen.

Værkstedsundervisningen er fortrinsvis for de mindste klasser.

0. - 4. klasse

Pris: 750 kr.

Varighed: 1½ time.

Antal elever: 1 klasse, max. 30 elever

Dato: 23. april til den 27. juni og den 19. august til den 9. oktober 2025

22.-4. - 27.-6. 2025

Tid: Tirsdag - fredag kl. 10, 11.30 og 13

I værkstedsundervisningen kan vælges mellem følgende temaer:

Det daglige arbejde

Eleverne introduceres til det daglige liv på en gård omkring år 1800, og prøver selv lidt af det daglige arbejde. Vi hører om arbejdet for gårdens folk, for husbond og madmor, karle og piger, det hårde arbejde på mark og i huset, men også om årstidens fester.

Børns leg og arbejde.

Der fortælles om børns hverdag på en gård, om drenge og pigers arbejde både når de var hjemme og når de var i tjeneste. Men der var også tid til at lege. Forløbet sluttes af med gamle og glemte børnelege.

Den daglige kost.

Det var hårdt arbejde at få mad på bordet, alle skulle være med. På gården fra Lundager komme vi ind i bryggerset, og ser spisekammer og ildsted, hvor madmor og hendes piger regerede, men hører også om husbond og karlenes hårde arbejde på mark og i lade fra forårets såning til efterårets høst. Forløbet slutter med praktiske aktiviteter ved Stenstruphuset.

Tøj på kroppen og dyner i sengen.

En god kone på landet skulle give alle tøj på kroppen, lagner i alkoven og dyner, så man kunne holde varmen. Fåret skulle klippes, ulden spindes og farves før man kunne væve den smukke olmerdug til dyner og til dragten strikke nattrøjer eller sokker. Hørren til lagner, særke og skjorter skulle også spindes og væves. Vi ser på nogle af de smukke resultater af hendes arbejde, før eleverne selv karter uld og spinder med håndten.

Drengen og fårene
Selv den travle dreng på gården har tid til at se på fårene.

Forår på landet

Der er så dejligt på landet - især om foråret, hvår alt igen begynder at gro og grønnes - eller var det? For 200 år siden var foråret også det tidspunkt på året, hvor de sidste rester af korn blev brugt, og hvor køerne endnu ikke var begyndt at give mælk. Vårhunger var en del af livet for alle. Men en god husbond eller madmor kunne sørge for, at der var mad nok hele året. Kom ud på Frilandsmuseet og hør om, hvordan kornet blev sået og dyrene passet, se det nye korn, som lige er spiret, og mød dyrene, som er kommet ud på marken. Vi slutter med en værkstedsaktivitet eller en leg.

Klassetrin: 0.-4. klasse

Pris: 750 kr.

Varighed: 1½ time

Antal elever: 1 klasse, max. 30 elever

Dato: 23. april - 27. juni 2025

Tid: Tirsdag - fredag kl. 10, 11.30 og 13

Vinteren kunne være lang og kold.

Vinter på landet

Har I nogensinde undret jer over, hvad man fik tiden til at gå med på landet i de lange dage mellem jul og påske? Det er der nu mulighed for at få at vide, når I kommer på besøg på Frilandsmuseet. Her vil I høre om livet omkring bordet i stuen og ude i stalden, når den lange vinter begyndte at tære på forsyningerne, og selv prøve nogle af de aktiviteter, som man syslede med, mens man fortalte eventyr og historier.

Hvornår: 4.- 28. marts 2025 tirsdag - fredag

Klassetrin: 0. - 6. klasse

Antal: 1 klasse

Pris: 750 kr.

Varighed: 2 timer med start kl. 9.30

 

Skomagerværkstedet fra Ødis Bramdrup
Et håndværkerhus fra Ødis Bramdrup
Bondekone ved brændestak ved gård fra Kølvrå
Brænde var vigtigt til varme og madlavning
Pottemagerværksted fra Sorring
Pottemagerværksteet fra Sorring
Brugs og forsamlingssal fra Stadager
Brugsen fra Stadager med den moderne benzinstander

Skolerundvisninger

Eleverne møder danskerne og deres dagligdag gennem de sidste 250 år. Vi besøger museets huse og gårde med originale møbler, tekstiler og husgeråd, og vi kommer tæt på fortidens mennesker.

Her fortælles historierne om, hvad de levede af og arbejdede med - og hvad de tænkte, troede og måske drømte om, hvad enten de var husmænd, landhåndværkere eller gårdmænd.

Ved rundvisningen for de mindste klasser lægges der vægt på det konkrete og der kan sluttes af med en leg I de ældste klasser,bliver de brede historiske linjer trukket op fra dengang til i dag.

Skolerundvisningerne er også velegnede til sprog- og voksengrupper, der gerne vil tættere på dansk kultur og historie gennem konkrete omgivelser og begreber.

Pris:750 kr.

Varighed: 1½ time.

Antal elever: 1 klasse, max. 30 elever

Dato: 23. april til den 27. juni og den 19. august til den 9. oktober 2025

22.-4. - 27.-6. 2025

Tid: Tirsdag - fredag kl. 10, 11.30 eller 13

I skolerundvisningerne er det muligt at vælge mellem følgende temaer:

Dagligliv på landet

Vi kommer rundt i alle bondegårdens rum, og følger husbond og madmor, karle og piger fra morgen til aften, fra forår til vinter.

Børns leg og arbejde.

Vi kommer tæt på børns dagligdag i gamle dage med hårdt arbejde, men også tid til leg, og prøver selv kræfter med gamle og næsten glemte, lege.

Tro og folketro

Verden var et farligt sted ude på landet i gamle dage. Sult og sygdom kunne være lige om hjørnet, natten var mørk og ude i naturen boede farlige væsner, som man skulle beskytte sig imod. Kirken og troen var vigtig, men man kunne også beskytte sig gennem magiske handlinger. I dette forløb kan I høre om, hvordan dyrene og høsten blev sikret, og hvordan de mørke truende magter kunne holdes på afstand gennem lykkebrinde ritualer og simple magi.

Fattig og nødstedt.

På landet var de fattige og jordløse ilde stedt, hvis ikke de selv kunne tjene penge. Kom tæt på tidligere tiders forsorg, som var en blanding af tvang, tugt og privat godgørenhed. Besøg Greve Hospital, som i over hundrede år var fattighus, og se hvordan lokalsamfundet har behandlet de fattige gennem tiden. Dette tema er særligt rettet mod de ældste klasser.

 

 

Det pyntede juletræ i gården fra Sdr. Sejerslev.
Juletræet i den sønderjyske gård.
Jul på herregården

Jul på herregården

På Frilandsmuseets herregård er juleforberedelserne i fuld sving til en gammeldags jul som i 1910.
Gårdskarlen og kokkepigen fortæller eleverne om gårdens juletraditioner og alle juleforberedelserne, der skal til, både i herskabsstuerne og i folkekøkkenet.
Sammen med kokkepigen tænder vi op i brændekomfuret og bager tidens populære småkager. I folkestuen fortæller gårdskarlen om julens traditioner, og der bliver klippet julepynt i det store hjørneværelse.

Hvornår: 25.-11. til 18.-12. tirsdag, onsdag og torsdag

Klassetrin: 0. - 4. klasse

Antal: 1 klasse

Pris: 1450 kr.

Varighed: 3 timer

 

 

Fastelavn på landet

Fastelavn på landet

Fastelavn er en meget gammel fest. I den katolske tid var det indledningen på fasten de 40 dage før påsken. Det blev afskaffet med reformationen, men fastelavnsfesten med tøndeslagning og fastelavnsris blev ved med at blive fejret af både voksne og børn. Du kan møde bonden, hør om hvordan festen blev fejret med tøndeslagning og fastelavnsris og selv prøve at lave pynt til riset, som man gjorde dengang.

Hvornår: 17.-28. februar 2025

Klassetrin: 0. - 4. klasse

Antal: 1 klasse

Pris: 750 kr.

Varighed: 1½ time med start kl. 9.30 og 11

 

Påsketraditioner og æggemagi

Påsketraditioner og æggemagi

Når påsken kommer, er det ved at være forår. Sådan er det i dag, og sådan var det også for bønderne på landet i gamle dage. Men hvad er påsken egentlig? Hvad gør fejringen af foråret særlig vigtig – og hvorfor spiser vi påskeæg? Disse og mange andre spørgsmål vil bondekonen svare på, når I besøger Frilandsmuseet. Hun vil fortælle om påskens tro og folketro, lege æggelege og farve æg, som man gjorde for længe siden.

Læs mere om forløbet her.

Klassetrin: 0.-4. klasse

Antal: 1 klasse pr. forløb

Hvornår: Fra den 31. marts til den 11. april 2025

Varighed: 1½ time med start kl. 9.30 og 11

Pris: 750 kr.

Det praktiske

Skoler på museet

Vi er altid glade for at se skoler på museet. Frilandsmuseet er stort, der er masser af plads til både seriøs opgaveløsning og leg. Men man kan også blive væk på museet, også selvom man har et kort med! Derfor er det godt at husk, at du som lærer har ansvar for klassen. Det gælder både de yngste og de ældste klasser.

Det er også muligt at komme å skoleudflugt på museet. Vi kan dog ikke stille undervisere til rådighed for større grupper, men du er meget velkomme til at kontakte skoletjenesten ved Inge-Mette Petersen, måske kan hun komme med en idé. Det er også en god idé at kontakte os inden, hvis I er en større gruppe, så vi er opmærksomme på jeres ankomst. Både store og små grupper med deres lærere har gratis adgang til museet.

Du kan komme i kontakt med Skoletjenesten ved at skrive til uvfri@natmus.dk

Sådan bestiller du undervisning

Når du har fundet det undervisningstilbud, som dækker dine ønsker, udfylder du bestillingsformularen. Her vil du blive bedt om at give en række oplysninger, herunder EAN- eller CVR- nummer, som vi skal bruge for at kunne behandle din booking. Har man ikke EAN- eller CVR- nummer, angives det blot i feltet. Det er muligt at bestille undervinsing indtil en uge før den skal afholdes.

Når bestillingsformularen er udfyldt, vil du modtage en bekræftelse på, at du har udfyldt formularen og at vi har modtaget den. Gør du ikke det, er den ikke blevet modtaget. Det er dog ikke den endelige bekræftelse, den vil komme senere med alle relevante oplysninger som dato, mødested etc.