Nyheder

Kystliv Holbæk

Kystliv Holbæk har sammen med Realdania og Frilandsmuseets projekt “Håndværk i Folkeskolen” og et par 6. klasser fra Mørkøv Skole bygget en kopi af parcelist Peter Nielsens meget enkle Strandhusepram fra begyndelsen af 1900-tallet. Prammen er et godt eksempel på det enkle, nøjsomme og meget arbejdsomme liv, der var for småfolk rundt om Isefjorden for et par generationer siden.

Samtidig er den af en størrelse, der gør det muligt at bygge prammen på et par dage sammen med skoleelever og den rummer så mange historier om ressourcer, samfundshistorie, biologi osv., osv., som kan bruges bredt i undervisningen.

Målet med dette projekt er udover en masse læring og identitetsopbyggende aktiviteter at motivere flere folkeskoleelever til en håndværksuddannelse.

Læs og se mere HER

Håndværk er en del af den levende kulturarv

2. november 2018

Godt håndværk er en del af vores fælles nordiske arv. Når vi skal se ind i fremtiden og løse udfordringer inden for alle typer af byggeri, har vi brug for al den viden vi har og kan få. At lære om håndværk er en udøvende praksis. Det vil sige at både hoved og krop skal i brug og der skal læres og benyttes fysiske teknikker og metoder. Det er en kulturarv som overleveres gennem udøvelse og derfor kaldes det for den immaterielle kulturarv.

Håndværk i Folkeskolen bidrager til det fælles levende bibliotek af kulturhistoriske praksisser og er optaget på listen af Nordic Safeguarding Practises. En optagelse som vi er meget stolte af. Du kan læse meget mere om organisationen bag listen og formålet med den nordiske liste her.

Mere om den fine optagelse: Nordic Safeguarding Practises og Håndværk i Folkeskolen

Bornholms 6. klasser dyrker håndværket

Juni 2018

En bølge af håndværk på Bornholm

På Bornholm stillede 6. C på Søndermarkskolen i juni 2018 op som prøvekaniner for projektsamarbejdet med Bornholms Museum. Eleverne har haft både hænder, værktøj og hoveder i sving på Hjorths fabrik og Erichsens Gård. I små grupper arbejdede de tæt sammen med museets håndværkere og fagmedarbejdere. Eleverne var alle sammen med til konkrete arbejdsopgaver inden for håndværksfaget. Se hele beskrivelsen og de gode billeder fra pilotforløbet på Bornholms Museum HER

EUC Nordvestsjælland og Andelslandsbyen Nyvang sætter håndværk på skoleskemaet

6. september 2018

Følg med i Holbæk

Tirsdag d. 4 september skød EUC Nordvestsjælland vores projektsamarbejde i gang med besøg af 80 elever fra 6. klasse på Kildedamsskolen.

Onsdag kommer 33 elever fra Katrinedalsskolen og deres lærere i Håndværk og Design på besøg. Alle er de med til at afprøve undervisningskonceptet ’På oldefars tid’, som vi har udviklet i fællesskab. Her lærer eleverne at bruge og kombinere nye og gamle håndværk til at bygge konkrete ting, som vi glæder os til at se færdige – kaninburer, sæbekassebiler og kongespil.

Når kulturarvens håndværk bygger fremtidens klasseværelse

Marts 2018

De to praktiske undervisningsforløb på Frilandsmuseet var forløberne for udviklingsprojektet Håndværk i Folkeskolen, der skal bidrage med nye undervisningstilbud til elever i den danske folkeskole.

Det var målet med pilot 1 og 2 at styrke 6. klassernes forståelse for materialer, håndværk og bygningskultur i et praksisnært miljø, hvor høj faglighed, ny viden og det gode håndværk overleveres til eleverne sammen med kulturarvens fortælling om det bæredygtige byggeri. Det var museets håndværkerne og formidlere, der gav eleverne og deres lærere en helt særlig mulighed for at lære om materialer, værktøj, bygninger, håndværksfag og om menneskerne bag det hele.

I de to pilotprojekter, der blev gennemført i 2016 og 2017, er konceptet blevet udviklet og afprøvet i et samarbejde med 6. klasser fra Østre Farimagsgade Skole og deres lærere. I 2017 modulet fik eleverne rejst deres egen bygningskonstruktion i bindingsværk sammen med Frilandsmuseets håndværkere. Skolehuset står nu på Frilandsmuseet og er klar til nye 6. klasser, som skal arbejde videre på det i fremtiden. Som festlig afslutning på pilotprojekterne blev eleverne og deres familie inviteret til rejsegilde, der traditionen blev tro fejret med pølser og en skål for byggeriet. Rejsegildet blev holdt på Håndværkets Dage, som er en årligt tilbagevendende begivenhed på Frilandsmuseet i Lyngby.

Del denne side