Jul i Det Gamle Danmark

30.11.19 - 14.12.19

Lukket mandag-fredag.

Åbent lørdag-søndag. 

Oplev historisk god julestemning, når vi byder på julemad, juleklip og julepyntede gårde. Møllerne maler mel til julebagningen og brændekomfuret buldrer, og duften af småkager breder sig.

Det detaljerede dagsprogram kommer her på siden og på Facebook i slutningen af november.

HUSK!
-Vi tager kun kontanter og dankort.
-Parkering findes ved Kongevejen (hovedindgangen) eller I.C. Modewegsvej (den nordlige indgang). Vær opmærksom på, at den nordlige indgang er lukket torsdag-fredag. 
-Husk godt julehumør og varmt tøj. 

Besøg julegårdene

På en række gårde er der julepyntet som man gjorde det - både før og efter juletræet blev en fast del af danskernes juletraditioner.

Se, hvordan man kunne vise sit danske sindelag syd for grænsen gennem julepynten eller hvordan julen  kunne markeres mere ydmygt inde på heden med nogle pyntede grangrene i en krukke. På den velhavende bornholmergård og på herregården havde man råd til at købe flitterstads og pynt af glas. Man havde også overskud til at sidde og fremstille tidskrævende julestads. På det lille husmandssted er de fine hvide hørduge taget frem for at pynte og lyse op i den mørke tid og på gården fra Halland mindes man Jesu fødsel ved at lægge halm på gulvet.

Bonden og Drillenissen

På bondegården kommer den sure og nærrige bonde ud for uheld og sære ting! Måske skulle han lytte til sin kone, som gerne vil give gårdens nisse en stor portion julegrød!

Museets festlige teaterstykke om Drillenissen er GRATIS. Det varer ca. 20 minutter og er velegnet for alle aldersgrupper. Kom og få rørt lattermusklerne!

Historien bygger på gamle sagn om nisser indsamlet af folkemindesamler Evald Tang Kristensen i slutningen af 1800-tallet. Så det hele er ganske sandt! 

Drillenissen spiller kl. 11.30, 13.30 og 14.30 på Lundagergårdens gårdsplads.

Jul i møllerne

Frilandsmuseets møllerlaug har travlt i Karlstrupmøllen og i mølleriet i den fynske vandmølle fra Ellested. På de imponerende kværnsten maler de mel til alt det som skulle bages i julen. Kom og få en pose mel og en opskrift med hjem til julens bagværk. Hør om korn, traditioner og overtro, og om alt det arbejde der skal til for at sætte godt brød på bordet i juledagene.

I møllerstuen har mændene siddet og ventet på at deres korn blev malet til mel. De har hygget sig med øl, brændevin og kortspil. 

Mølleriet i vandmøllen kører kl. 11-15

Del denne side