Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Frilandsmuseets frivillige laug

Frilandsmuseets stab består af faste medarbejdere og frivillige som du møder når du besøger museet. De firvillige er inddelt i laug, der hver har et særligt fokusområde som kan være alt fra møller til haver.

Laugene arbejder på forskellige dage i tidsrummet kl. 10.30 – 15.00. I højsæsonen er de på museet fra kl. 10.30 – 16.00.

Mød de frivillige laug

Møllerlauget

Mød Møllerlauget i én eller flere af museets møller hver søndag..

Møllerlauget inviterer op ad smalle og stejle trapper i museets vind- og vandmøller og fortæller om sindrig mekanik, voldsomme kræfter, intelligente løsninger og fatale hændelser. Udvalgte dage bliver der malet mel på de gamle kværne.

Mød de frivillige laug

Køkkenlauget

Weekender i højsæsonerne samt helligdage.

Køkkenlauget er iklædt historiske dragter når de arbejder i herregårdskøkkenet. De høster årstidens afgrøder i køkkenhaven og tilbereder dem efter historiske kogebøger fra omkring 1910. Kom og få køkkenfif og se om der skulle være smagsprøver.

Mød de frivillige laug

Smedelauget

Lørdag og søndag i ulige uger og anden tirsdag i måneden. I højsæsonerne plejer smedelauget at være på museet hver dag.

Smedelauget arbejder med næsten alle metaller som de bearbejder ved de gamle maskiner i smedjen fra Rynkeby i museets Stationsby. Der bliver smedet på essen, presset mønter på den kæmpe presse, drejet og udstandset spændende ting. Kom og prøv at lave en krog eller et søm.

NB: I 2023 står smedelauget ved gadekæret i den gamle del af museet, men er tilbage i Stationsbyen til Frøsnapperfestival 8.juli - 30. juli.

Mød de frivillige laug

Biavlerlauget

Søndag kl. 14-15.

Biavlerlauget passer museets bier rundt omkring. Du kan møde dem i haven ved herregården hvor de fortæller om biernes spændende og intelligente liv i og omkring bistaderne, henter bisværme hjem når de sværmer. De laver honning som kan købes i museumsbutikken.

Mød de frivillige laug

Knivlauget

Knivlauget arbejder på herregården fra Fjellerup i museets nordlige del. De viser hvordan en kniv bliver til: klingen sættes i, skæftet slibes og læderskeden sys. For 175 kr. kan du købe et kniv-kit så du selv kan lave en kniv med skede. De arbejder også med mindre projekter i læder og træ. Kom og vær med, og sæt lidt tid af til det.

26. februar
26. marts
30. april
28. maj
25. juni
30. juli
27. august
24. september
15. oktober
22. oktober
29. oktober
5. november
26. november
10. december
17. december

Mød de frivillige laug

Landsbylauget

Lørdag og søndag. I højsæsonerne hver dag.

Landsbylauget er iklædt historiske dragter og arbejder i det lille fynske hus fra Stenstrup som er indrettet som det så ud i første halvdel af 1800-tallet. De tænder op i ildstedet og laver mad. De bager brød i den store bageovn, ordner ulden, hugger brænde og meget mere. Kom og vær med.

Mød de frivillige laug

Havelauget

Tirsdag formiddag kan du møde havelauget i herregårdens store køkkenhave hvor de passer nytteplanterne som hørte sig til på en stor gård omkring 1910. Havelauget passer også forvalterhaven ved herregården samt kålgårdene ved to hedegårde tæt ved herregården. Kom og få gode råd om historiske sorter.

Mød de frivillige laug

Håndarbejdslauget

Søndag og onsdag.

Håndarbejdslauget er på museet fra påskeferien og resten af sæsonen. De sidder i historiske dragter, som mange af dem selv har syet. De arbejder i den fynske fæstegård hvor de syr, broderer og væver på den store væv. De sidder på hedegården og karter, spinder og strikker hoser og de sidder koncentreret i den sønderjyske knipleskole og knipler fine ting til rige folks dragter. De væver også i gården fra Barsø og den svenske gård fra Föinge. Kom og få inspiration til spændende håndarbejdsprojekter med fokus på omhu, genbrug og gode materialer.