Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Frilandsmuseets frivillige laug

Frilandsmuseets stab består af faste medarbejdere og frivillige som du møder når du besøger museet. De firvillige er inddelt i laug, der hver har et særligt fokusområde som kan være alt fra møller til haver.

Laugene arbejder på forskellige dage i tidsrummet kl. 10.30 – 15.00. I højsæsonen er de på museet fra kl. 10.30 – 16.00.

Mød de frivillige laug

Møllerlauget

Mød Møllerlauget hver søndag og den sidste onsdag i måneden. I højsæsonen søndag og onsdag.

Møllerlauget inviterer op ad smalle og stejle trapper i museets vind- og vandmøller og fortæller om sindrig mekanik, voldsomme kræfter, intelligente løsninger og fatale hændelser. Udvalgte dage bliver der malet mel på de gamle kværne.

Mød de frivillige laug

Køkkenlauget

Weekender i højsæsonen samt helligdage.

Køkkenlauget er iklædt historiske dragter når de arbejder i herregårdskøkkenet. De høster årstidens afgrøder i køkkenhaven og tilbereder dem efter historiske kogebøger fra omkring 1910. Kom og få køkkenfif og se om der skulle være smagsprøver.

Mød de frivillige laug

Smedelauget

Søndag i lige uger og anden tirsdag i måneden.

Smedelauget arbejder med næsten alle metaller som de bearbejder ved de gamle maskiner i smedjen fra Rynkeby i museets Stationsby. Der bliver smedet på essen, presset mønter på den kæmpe presse, drejet og udstandset spændende ting. Kom og prøv at lave en krog eller et søm.

Mød de frivillige laug

Biavlerlauget

Søndag kl. 14-15.

Biavlerlauget passer museets bier rundt omkring. Du kan møde dem i haven ved herregården hvor de fortæller om biernes spændende og intelligente liv i og omkring bistaderne, henter bisværme hjem når de sværmer. De laver honning som kan købes i museumsbutikken.

Mød de frivillige laug

Knivlauget

I 2021 arbejder knivlauget søndage: 29.8 , 26.9, 31.10 og 28.11. Knivlauget er også på museet onsdag den 20.10 i skoleefterårsferien og i julen kan I møde dem lørdag den 4.12 og lørdag den 11.12.

Knivlauget arbejder i tømrerværkstedet fra Borre i museets Stationsby. De viser hvordan en kniv bliver til: klingen sættes i, skæftet slibes og læderskeden sys. For 150 kr. kan du købe et kniv-kit så du selv kan lave en kniv med skede. De arbejder også med mindre projekter i læder og træ. Kom og vær med, og sæt lidt tid af til det.

Mød de frivillige laug

Landsbylauget

Lørdag og søndag. I højsæsonen hver dag.

Landsbylauget er iklædt historiske dragter og arbejder i det lille fynske hus fra Stenstrup som er indrettet som det så ud i første halvdel af 1800-tallet. De tænder op i ildstedet og laver mad. De bager brød i den store bageovn, ordner ulden, hugger brænde og meget mere. Kom og vær med.

Mød de frivillige laug

Havelauget

Tirsdag formiddag kan du møde havelauget i herregårdens store køkkenhave hvor de passer nytteplanterne som hørte sig til på en stor gård omkring 1910. Havelauget passer også forvalterhaven ved herregården samt kålgårdene ved to hedegårde tæt ved herregården. Kom og få gode råd om historiske sorter.

Mød de frivillige laug

Håndarbejdslauget

Søndag og onsdag.

Håndarbejdslauget sidder alle i historiske dragter. De arbejder i den fynske fæstegård hvor de syr, broderer og væver på den store væv. De sidder på hedegården og karter, spinder og strikker hoser og de sidder koncentreret i den sønderjyske knipleskole og knipler fine ting til rige folks dragter. Kom og få inspiration til spændende håndarbejdsprojekter med fokus på omhu, genbrug og gode materialer.

Mød de frivillige laug

Brugsuddelerlaug

Kom på besøg i brugsen anno 1970 hvor brugsuddelerne står klar i deres brun/orange kitler og fortæller om den lille landbrugs og den ’nye tid’ med selvbetjening og nye varer. De sælger kaffe, kage, is, sodavand, legetøj, køkkengrej m.m.